Kako zaštititi decu od seksualnog uznemiravanja na internetu

Kako zaštititi decu od seksualnog uznemiravanja na internetu

Kontakti sa nepoznatim ljudima, potencijalnim pedofilima, trgovina ljudima i izloženost štetnom sadržaju, najveće su opasnosti za decu koja neoprezno koriste internet.

Kako prenosi Blic, upravo su ovo i najveći strahovi roditelja, što pokazuju i podaci ovogodišnjeg Unicefovog istraživanja, koje se bavilo potencijalnim internet rizicima i zloupotrebama među roditeljima dece uzrasta osam do 17 godina.

Podaci pokazuju da 90 odsto dece školskog uzrasta u Srbiji ima pristup internetu, a nakon 12 godina starosti intenzivira se njihova komunikacija na društvenim mrežama. Tada imaju najrazličitija interesovanja, a to je i vreme kada počinju da istražuju svoju seksualnost, zbog čega je strah od seksualnog "vrbovanja" i uznemiravanja dece sasvim opravdan.

Način na koji se internet koristi igra ogromnu ulogu u tome da li će se dete naći u nekoj potencijalno opasnoj situaciji.

– Nije velika šansa da će se takve stvari desiti i može da prođe i pet godina a da do takve sitaucije ne dođe. Koliko dece je imalo kontakt sa "predatorima" je proizvoljno, jer se najveći broj tih kontakata prekida u korenu, naročito ako dete ima razrađene mehanizme odbrane. Kada slučaj dođe do policije, tu je uglavnom već ozbiljan problem - kaže za Blic Miljana Jovanović, koordinatorka "Net patrole", koja u saradnji sa Unicefom radi na edukaciji dece.

Kako ističe, riziku su izloženija deca koja imaju nefunkcionalne odnose sa roditeljima, kao i deca iz marginalozovanih grupa.

Savete za roditelje pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan