KAKO ŽIVE NOVOSAĐANI U INOSTRANSTVU: Daniel živi između starih rana iz Srbije i novih nada u Belgiji

KAKO ŽIVE NOVOSAĐANI U INOSTRANSTVU: Daniel živi između starih rana iz Srbije i novih nada u Belgiji

Naš sagorovnik za sebe kaže da je rođen u zemlji koje više nema – Jugoslaviji, a koja još uvek postoji u njegovim sećanjima, ali i u mađarskim dokumentima u kojima službeno piše da je rođen u Jugoslaviji.

U Mađarskoj mi je priznato pravo da bude ono što jesam – Jugosloven - ovako započijne priču Daniel Pinter, koji je rođen u Starom Bečeju gde je živeo do svršetka Gimnazije, ali ističe da Novi Sad smatra svojim drugim rodnim gradom jer je u njemu završio Pravni fakultet, bio glavni spiker na nekoliko novosadskih tv stanica, a bio i stručni saradnik u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Stoga slobodno može da kaže da je duže živeo u Novom Sadu, nego u rodnom mu Bečeju.

Ipak, Danijel je odlučio da ode, bez obzira na to što je u Srbiji imao dobar profesionalni život. Živeo je u mnogim zemljama zapadne Evrope, da bi se konačno skrasio u Belgiji. Daniel ističe da mu je tamo odlično, mada i dalje živi između starih rana iz Srbije i novih nada u Belgiji.


Osnovnu školu i Gimnaziju završio sam u Bečeju, zatim i Pravni fakultet u Novom Sadu. Od 1997. do 2010. godine radio sam kao spiker, voditelj i novinar u informativnim redakcijama javnih servisa Radio-televizije Srbije (RTS), Radio-televizije Vojvodine (RTV) i privatnim televizijskim stanicama TV Panonija, TV Melos i TV Kanal 9. Bio sam spiker i voditelj centralne informativne emisije TV Dnevnik u 17 časova na RTV-a u periodu od 2000. do 2003 godine. Takođe, 2006. odnosno 2007. sarađivao sam sa Centrom za edukaciju kadrova u medijima Collor press Group-e Roberta Čobana u Novom Sadu. U Bečeju sam  pisao za lokalni list Bečejski mozaik. U filmu "Sloboda ljubavi - novi momenti" , snimljenog 2014.godine imao sam ulogu transvestita – počinje Daniel priču za naš portal.


Zatim, ističe i kako je povodom Dana grada Novog Sada, u februaru 2015. godine, Dejan Miloradov, novosadski leksikograf i fotograf upravo sa njegovim portretima osvojio treću nagradu za kolekciju Cross Dressing na konkursu za izložbu fotografija Novi Sad i Novosađani 2015. Od 2015. godine, Pinter svoje javno delovanje nastavlja kao diplomirani pravnik, samostalni umetnik i individualni društveni aktivista.

Sva ova zanimanja su bila moja, ali samo privremeno. Znao sam da neću moći iz decenije u deceniju da čitam vesti do penzije i starim pred očima gledalaca, niti da oguglam na sve ljudske patnje kao sudija u nekom sudu. Pokretljivost po Evropi mi je omogućio prijem i državljanstvo Mađarske, koje sam ostvario po sopstvenom pravu. Prvo sam odlučio da procunjam po obližnjim državama, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj iz te neke zonske lige EU država. Međutim, nije mi se dopao standard u tim zemljama pa sam otišao korak dalje – navodi Daniel.

On priča kako se prijavio na oglas za posao na pakovanju smrznute ribe u gradu Breda u Holandiji, i ističe da je kod njih radio dva meseca, ali mu se ukazala prilika da nastavi put dalje. Prema njegovim rečima, Breda je smeštena u provinciji Severni Brabant na jugu Holandije i nalazi se na oko 100 km južno od Amsterdama. Od Pintera saznajemo da je nadimak Bredeizveden iz gradske himne “Biser juga” te se komotno može reći da je potpuno zaslužen, zbog šarmantnog istorijskog centra grada i raskošne šume u blizini.

Pokretljivost po Evropi mi je omogućio prijem i državljanstvo Mađarske, koje sam ostvario po sopstvenom pravu.


– Iako govorim nekoliko svetskih jezika morao sam da se upišem na kurs holandskog koji sada govorim prosečno. Moram vam priznati da sam u Holandiji išao na mnoge žurke, a na kojima se okupljaju i tamošnji vladini službenici. Zbog ovih mojih poznanstava na kraju sam prešao da živim u obližnju Belgiju – ističe naš sagovornik.

Daniel navodi da sada radi u Belgiji kao korespondent kod njihovog poverenika za zemlje zapadnog Balkana. Dakle bavi se politikom, ali kako ističe u Belgiji to ne znači ništa posebno, za razliku od Srbije gde političari smatraju da su "Bogom dani".  Naš sagovornik predočava da je to posao kao i svaki drugi i kaže kako je interesantno gledati njihove političare odnosno vladine službenike da na posao dolaze biciklom ili javnim prevozom, jer za razliku od ovih u Srbiji oni nemaju blindirane džipove i limuzine sa zatamljenim staklima.

– Radim u Briselu, a živim u gradu Antverpenu i to u stanu vlade gde naravno plaćam rentu. Inače, grad u kom živim je druga po veličini luka u Evropi i najbogatiji je grad u Belgiji. Smešten je na severozapadu zemlje u regionu Flandriji. Iako po veličini spada u manje gradove, ne samo da predstavlja privredni, već je to i  modni, kulturni i turistički centar kako Belgije tako i Evrope. Inače, posao sam dobio prvenstveno zbog toga što je moj raniji aktivistički rad u Srbiji ovde prepoznat i vrednovan– objašnjava sagovornik.

Belgija je zemlja u kojoj posla ima uvek, pa je shodno tome nezaposlenost veoma niska.


Kaže da je za samo ime grada vezana i interesantna, a pre svega maštovita priča. Legenda kaže da je reka Šelda, na čijim obalama leži Antverpen, nakada bila pod kontrolom surovog diva Antigona koji je zahtevao da se plaća putarina od onih koji su hteli da plove rekom. Ukoliko bi odbili da plate, div bi im odsecao šaku i bacao u reku. Međutim, mladi ratnik Silvio Brabo je spasao mesto ove divovske tiranije, pa tako na holandskom hand werpen znači baciti šaku. Druga teorija je da je ime grada izvedeno iz “anda” i “werpum” što doslovice prevodeno znači na doku.

– Većini prijatelja ili poznanika kada čuje gde radim, reaguju: "vuaooo“. Međutim želeo bih da naglasim da bavljenje politikom u Belgiji ne znači ništa posebno. To je kao i svaki drugi posao, a pre svega mi se mnogo sviđa što se ovde ne ceni poltronstvo, već sposobnost i kreativnost. Iskreno rečeno u Belgiji poltrone jako preziru. Na kraju krajeva, Brussels Hoofdstedelijk Gewest jedan je od tri regiona u Belgiji i de facto se smatra glavnim gradom Evropske unije, jer je sedište većine političkih institucija smešteno baš ovde. Iako Parlament EU formalno deluje u Strasburu, većina političkog života odvija se upravo u Briselu – kaže Pinter.  

Pre svega mi se mnogo sviđa što se ovde ne ceni poltronstvo, već sposobnost i kreativnost.

Inače, Belgija je poznata po čokoladi i pivu te se na svakom ćošku mogu videti čokolaterije, cafe i beer barovi koji vas prosto zovu da uđete i odmorite od lutanja, predočava Daniel. Od njega saznajemo da država u kojoj trenutno živi nije baš poznata po nekom burnom drištvenom životu, a upavo je to ono što najviše nedostaje strancima ovde, pošto Belgijanci nisu baš nacija koja je otvorena za nova prijateljstva. Ipak sa druge strane gledano kada je reč o o društvenom životu, on ne manjka svakako, jer svako nađe ljude koji mu odgovaraju. Takođe, Belgija ima uređen zdravstveni sistem, jer se do specijaliste može doći i bez prethodne posete izabranom lekaru mada ponekad čekanje na termin može trajati i do tri meseca.


Belgija je zemlja u kojoj posla ima uvek, pa je shodno tome nezaposlenost veoma niska. Naravno, zavisi i u kojoj struci se traži posao. Ukoliko primera radi želite da radite sa engleskim jezikom samo, izbor poslova je ograničen, jer u to spadaju poslovi gde nema kontakta sa klijentima. U većini slučajeva, poslovi se obavljaju  trojezično na holandskom, francuskom i engleskom, tako da ko želi da radi u specijalizovanoj struci mora naučiti barem jedan od dva zvanična jezika. Francuski je tipičan za Brisel i Valoniju, dok je holandski za Flandriju i ostatak zemlje. Samo u jednom malom regionu se priča nemački, tako da se tamo isključivo traži nemački jezik – predočava sagovornik.

Kako kaže, hrana je tamo jeftina , ali su zato  pamet i obrazovanje na ceni. Ističe da uprkos svetkoj krizi, cene hrane su ostale stabilne, dok je primetan rast cena  energenata i grejanja. Litar suncokretovog ulja može se naći za 2,40 evra, belo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mleka od 1, 30 evra.

Sve u svemu sviđa mi se ovdašnji život, u Srbiju dolazim povremeno da vidim rodbinu i prijatelje. Naravno da mi od svega najviše nedostaje porodica – zaključio je daniel Pinter.

 

Oceni vest:
23
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 13 dana i 10 sati

  Retko te viđam sa devojkama, a viđam te svaki dan..

  Oceni komentar:
  19
  13
 • Kimi

  pre 12 dana i 1 sat

  Pa da...
  U tim zemljama gej zajednica nema nikakvih problema.
  San mi je da se odselim tamo ...

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Bane

  pre 9 dana i 5 sati

  Požuri kimi, dijagnozu si sam dao. Bolest.

  Oceni komentar:
  2
  1