KAKO ŽIVE NOVOSAĐANI U INOSTRANSTVU: Ivina primanja u Nemačkoj, za pola radnog vremena, veća od plate doktora u Srbiji

KAKO ŽIVE NOVOSAĐANI U INOSTRANSTVU: Ivina primanja u Nemačkoj, za pola radnog vremena, veća od plate doktora u Srbiji

Novosadska frizerka Iva Simeunović koja je svojevremeno bila i vlasnica frizerskog salona "Beauty Boom" koji se nalazio na Limanu 4, se pre nešto više od četiri godine odselila sa porodicom u Nemačku zarad boljeg života, jer kako kaže u Srbiji joj je bivalo sve teže i teže, bar kada je u pitanju egzistencija njenih najmilijih.

Iva je rođena 1986. godine u Novom Sadu, odrastala je na Telepu i shodno tome pohađala je Osnovnu školu "Nikola Tesla". Kasnije je upisala Srednju hemijsku "Pavle Simić”, a nakon završene škole radila je sve i svašta - u dečjim igraonicama, frizerskim salonima, potom i u buticima, da bi na kraju otvorila svoj salon, koji je posle svega nekoliko godina i zatvorila, jer kako kaže nameti su bili nepodnošljivi.


– Udala sam se relativno mlada za, sada, bivšeg policajca sa kojim imam dve ćerke i sada smo u sećnom braku već 11 godina. Međutim, u jednom momentu suprug posle 15 godina rada u MUP-u daje otkaz, jer moj i njegov posao nisu mogli da podmire sve normalne potrebe četvoročlane porodice. S obzirom na to da je on već imao papire za boravak u Evropskoj uniji, odlazi u Nemačku kako bi pokušao da nam obezbedi bolji život. Pvo se odselio u Kerlsterbach, grad koji se nalazi u neposrednoj blizini frankfurtskog aerodroma. Tada je morao da nađe stan,da se prijavi na adresu  i da sredi poresku klasu da bi mogao da uradi spajanje porodice odnosno da bi mogle da se doselimo ćerke i ja - priča Iva.

Naša sagovornica kaže da to nije kraj, jer joj se suprug tu ne zaustavlja, već se seli u Rüsselsheiu Majni, grad čuvenog Opela. Rüsselsheimu Majni je prema Ivinim rečima, najveći u okrugu Groß-Gerau u Rhein-Main regiji u Nemačkoj. To je jedan od sedam gradova s ​​posebnim statusom u Hessenu i nalazi se na Majni između Frankfurta i Mainza.


Grad broji oko 70.000 stanovnika s tim da mi kao porodica iz Novog Sada nismo imali vremena za biranje idealnog mesta,  jer smo žurili da se što pre spojimo. Naš grad je udaljen od Frankfurta nekih 25 minita vožnje i poznat je po tome što se u njemu nalazi fabrika za proizvodnju automobila marke "Opel". To nam je bila neka prelazna varijanta, ali smo još uvek ovde, evo već četvrta godina – ističe Iva.

I bez obzira na sve, njih dvoje su se u Nemačkoj lepo snašli, oboje su zaposleni u DHL firmi u birou, gde Iva na svom poslu priča engleski, a njen suprug nemački jezik. Starije dete je tamo krenulo u školu i sada kao i sva ostala deca pohađa nastavu na nemačkom, dok će mlađa ćerka nakon godišnjih odmora krenuti  na intenzivni kurs nemačkog. Od ove novosadske frizerke saznajemo da u ovoj državi postoji obaveza pohađanja škole, što podrazumeva da deca moraju da se školuju devet godina. U nekim pokrajinama obaveza pohađanja škole važi i za decu sa nerešenim boravišnim statusom. Školska godina tamo,  u zavisnosti od pokrajine, počinje u avgustu ili septembru i završava se u junu ili julu. Deca najčešće pohađaju državnu školu za koju se ne plaća školarina. Troškovi za roditelje u tom slučaju su neznatni i uglavnom su vezani za kopiranje, školski materijal i izlete.


U principu mi se sviđa njihov školski sistem, jer svaka šlola ima roditeljski savet koji čini grupa roditelja, nešto slično kao i kod nas. Oni dakle, nekoliko puta tokom školske godine organizuju roditeljske sastanke (Elternabend) na kojima roditelji dobijaju važne informacije od nastavnika, a gde ujedno mogu međusobno da se upoznaju. Roditelji mogu i da zakažu sastanak sa nekim od nastavnika kako bi sa njim popričali nasamo. To se na nemačkom zove „Elterngespräch“ i obično se praktikuje ako dete ima problem ili ako želite da se raspitate kako se vaše dete snalazi u školi – objašnjava sagovornica.

Ona kaže da ipak školovanje u Nemačkoj potpuno drugačije od našeg, počevši od ocena pa sve do sadržaja. Deca u 3 razredu dobijaju fizičko vaspitanje, ali i plivanje kao obavezan predmet. Takođe svaki dan idu ili u pozorište, biblioteku, posećuju muzeje i organizuju im mnogobrojne izlete. Stoga ističe da se njenoj ćerki mnogo sviđa škola, jer sem što je zabavno, stekla je i mnogo drugara i naučila puno toga o svim kulturama i nacijama.

Govoreći o standardu ističe da su cene generalno pristupačne jer je njihov  standard plata mnogo veći u odnosu na srpski i zato može i lepo da se živi. Kako kaže, kod njih nema prevelikih iznenađenja i ne strepi se da li će naredni mesec vlasnik stana da podigne kiriju. Ova porodica plaća stan sa svim troškovima 870 evra, mada kako Iva naglašava oni će uskoro pokušati da kupe svoj uz pomoć stambenog kredita.


Verovali ili ne, cene u vreme pandemije su bile kao kod nas u Novom Sadu, ali su se neznatno povećale zbog rata u Ukrajini. Pitali ste me zašto sam rešila da odem? Odgovor je vrlo jednostavan - da bih deci uspela da stvorim bolji život i sve je njima podređeno, jer želim da njih dve žive u boljim uslovima u odnosu na supruga i mene. Naše ćerke se druže sa decom svih nacija, jer se u Nemačkoj ljudi ne dele na bogate i siromašne, deca se druže kao mi pre 40 godina u Srbiji, niko ne gleda šta imaš na sebi od garderobe i koliko to košta. Imaš mogućnost da biraš posao jer stalno traže nove radnike i stalno ima posla, naravno za sve one koji žele da rade. Primera radi, moja plata za pola radnog vremena je veća od plate doktora u Srbiji što je vrlo tužno – ističe Iva.

Ipak, bez obzira na bolji i veći standard i generalno lepše uslove za život Iva kaže da je i nju kao i većinu Novosađana koji žive ili rade u inostranstvu drmala nostalgija, ali zbog neki porodičnih stvari koje su joj se izdešavale u periodu preseljenja.  

Tokom preseljenja u Nemačku izgubila sam majku zbog karcinoma, a u međuvremenumi se i otac razboleo. Svi moji su ostali u Srbiji, međutim s dolascima u Novi Sad shvatila sam da moram svojoj deci da obezbedim bolji život, ma koliko god patila za rodnim mestom. Znate, Nemci su generalno hladna nacija, ali recimo tu gde mi živimo, komšiluk je super, a čine ga Marokanci, Nemci i Grci i svi se mnogo volimo. Moram još da napomenem da kod Nemaca postoji sveto pravilo: "Sve im diraj, samo vikend ne“, jer ta dva dana jako poštuju – ističe Iva.

I bez obzira što joj nedostaje Novi Sad, veruje da se neće u skorije vreme vraćati sem turistički, jer od kada živi u ovoj državi, svojoj porodici može da priušti i letovanje i zimovanje, što nije mogla u Srbiji, sem da ode kod svoje rodbine.

U Nemačkoj deca dobijaju dečji dodatak do 27 godine života u iznosu od 220 evra po detetu. Pandemija jeste izazvala strah i država je pretrpela neopisiv udarac i ekonomski gubitak, ali se ipak sve nekako vraća u normalu. Meni je ovde lepo, bitno mi je da je porodica na okupu, volim da dođem u moj grad, ali nažalost samo kao gastarbajter – zaključila je naša sagovornica.

Oceni vest:
32
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Činjenica

    pre 605 dana i 11 sati

    Ipak, Iva kada joj treba zubar - dođe u Srbiju.

    Oceni komentar:
    37
    54
  • mileta

    pre 604 dana i 16 sati

    Iva je srećna ko ja na Galapagosu jedva čekao da se vratim kući . Mada na Galapagosu netreba Ruski gas mnogo je vruće e a za Ivu videćemo

    Oceni komentar:
    14
    15
  • Goran

    pre 603 dana i 22 sata

    Ipak..za decu socijalno osiguranje poriva proteze...ne one "jeftine" vec fixne sto se nose po vise od dve godine...cena te usluge po detetu je reda 1200e...da vidim socijalno u srbiji sta pokriva vezano za stomatoloske usluge?..plombiranje crnom plombom u nemackoj placa socijalno...a za ovog galapagosa..pokusaj da se bude vickast-neuspesan...infantilan-uspesan.
    comme on bitches bringim on!

    Oceni komentar:
    4
    8
  • Možemo ići ravno u... tečnu hranu

    pre 603 dana i 21 sat

    Kada smo kod tih "crnih plombi", podsećam da su predratni zubari možda bili i zlonamerni,
    pa su proklamovali živin amalgam za sve ostale, a zlatne plombe ugrađivali sebi i svojima.
    Živin amlagam je dokazano štetan, kasnije otpušta živine pare koje dospevaju u mozak i izazivaju zaglupavljenje, pojednostavljeno rečeno. Svaka živa na kraju se zadrži u mozgu.
    Nemoguće je izbaciti živu iz organizma. Svi zubari danas uklanjaju "crne plombe" i rade sa belim polimerskim.
    Srbija ne pokriva ništa dentalno

    Oceni komentar:
    4
    5
  • Austrija

    pre 603 dana i 10 sati

    Zivim u Austriji doselio sam se i NS. Ko god vam pokusa prodati pricu kako je ovamo super divno i krasno laze vas kao ker. To se odnosi i na DE. Tamo su plate nesto vece ali imaju manje doprinose za penziju i 13 plata godisnje a u AT dobijes 14 plata. Sve je drasticno poskupilo i nista nije kao sto predstavljaju kada dodju na godisnji kuci. Plate su izracunate taman za troskove. Meni su isto pricali price kako je ovamo super... NIJE! Zivis kao ker mrze te jer si stranac dobijas manju platu itd.

    Oceni komentar:
    16
    5