Kakva je hrana u menzi: Pitali smo novosadske studente

Kakva je hrana u menzi: Pitali smo novosadske studente

Osluškujući puls lokalnog života, ovog puta smo u fokus stavili važan segment našeg grada – studente. S obzirom na to da Novosadski univerzitet okuplja oko 50.000 visokoškolaca, nedavno smo istraživali temu koja ja za mnoge od njih nesumnjivo aktuelna – ishrana u menzi.

U dva studentska restorana u Novom Sadu, tzv. Velikoj i Maloj menzi, dnevno se pripremi i servira oko 8.000 obroka, dok uslugu ishrane trenutno koristi oko 12.000 studenata. Pitali smo neke od njih kakva je hrana i koliko su zadovoljni, a evo šta su nam o tome rekli.

Cene obroka i lokacija su glavne prednosti 

Za mnoge od njih, pristupačne cene obroka su presudne za odabir ove ishrane. Za one koji su “na budžetu”, doručak košta 40 dinara, ručak 72 dinara, a večera 59 dinara. Kao i ostale studentske obaveze, samofinansirajući studenti i ishranu u menzi plaćaju više od studenata koji se školuju iz budžeta. Tako doručak za njih košta 105 dinara, ručak 225 dinara, a večeru mogu dobiti po ceni od 185 dinara. Da bi uopšte mogli uplatiti obroke, studenti najpre moraju izraditi studentsku karticu ISIC, koja ih sve košta jednako, i iznosi 2.200 dinara. Dodatno, potrebno je i da po ceni od 1.000 dinara kupe žeton, koji im omogućuje da u restoranima iznajme pribor za jelo. Na naše pitanje koliko su zadovoljni uslugom u restoranima, saznali smo da njihovo zadovoljstvo varira, od onih koji nemaju zamerki, do onih koji se ovde hrane isključivo zbog pristupačnih cena.

 


Jedna od zadovoljnih studentkinja je sa nama podelila svoje utiske:

– Hrana je stvarno okej. Nekad se desi, naravno, da ne "ubodeš" nešto dobro i da se ne najedeš, ali svakog dana ima po nekoliko opcija između kojih možeš da odabereš šta želiš. Recimo, supa ili čorba je obavezna, a onda za glavno jelo možeš da odabereš, na primer, sarmu, pljeskavicu sa pireom, musaku, pasulj sa kobasicom ili ribu sa pirinčem… Ima i posne hrane, obavezno, čim počne post. Obično bude i po dve, tri vrste salata, a za dezert dobijemo neko voće, čokoladu, puding ili griz… Večera bude još bolja, mada ja sad jako retko idem na večeru. Kad sam išla, uvek sam uzimala picu i jogurt, ali isto je u ponudi nekoliko opcija, tako da, stvarno, za te pare možeš da se najedeš pošteno – navodi naša prva sagovornica.

Jedna apsolventkinja je, takođe, istakla raznolikost obroka, ali je rekla i da kvalitet hrane zavisi od slučaja do slučaja:

– Hrana je nekad stvarno okej, a nekad baš i ne, zavisi od toga na šta naletimo. U principu nije loše i ima različitih obroka, često se menjaju, tako da možeš naći ono što voliš i ako si probirljiv. Sve u svemu, ja sam zadovoljna, hranim se tu skoro redovno od početka prve godine.


Sa druge strane, jedan student nam je rekao da pamti i bolji kvalitet usluge:

– Hrana je iz godine u godinu sve gora, bezukusna je. Meso nikad ne bude dobro pečeno i uglavnom bude žilavo. Jedina prednost svega je što je jeftino i što se menza nalazi u studentskom gradu.

Nedostaci: jelovnik koji se ponavlja i (ne)ljubaznost osoblja 

Iako je jedan deo studenata pohvalio raznovrsnost jelovnika, ima i onih koji tvrde suprotno. Kažu da je ishrana monotona i da se jela često ponavljaju. Osim toga, neki su spomenuli i da bi osoblje u restoranima u nekim slučajevima moglo bolje da se ophodi prema korisnicima. Jedna studentkinja, kojoj je baš ovo zasmetalo, je sa nama podelila zanimljiv zaključak: 

– Hrana u menzi nije ništa specijalno, ali s obzirom na cenu, kvalitet je odličan! Mislim da mogu da se nađu dobra jela, međutim, problem je što se jela uglavnom stalno ponavljaju. Volela bih da je hrana malo raznovrsnija. Takođe, primetila sam da je kvalitet hrane lošiji u odnosu na prošlu godinu. Osoblje bi trebalo da bude malo ljubaznije, jesmo studenti, ali nismo stoka. Sve u svemu, zaključak je da je hrana u menzi super, jer ne znamo za bolje – kaže naša sagovornica.


Dok konstatujemo da su mišljenja studenata o ishrani u menzi podeljena, primećujemo da jedina prednost koju svi jednoglasno ističu jeste cena usluge. Kako kažu, svesni su da ni na jednom drugom mestu u gradu za taj novac ne bi mogli pojesti kompletan, kuvan obrok. Takođe, studentski restoran im je često bolja opcija i od samostalnog pripremanja hrane, jer bi im to oduzelo više vremena, koje im je tokom ispitnih rokova naročito dragoceno. I na kraju, dok jedni ishranu u menzi vide kao nuždu, koja nema alternativu sve dok studiraju, za druge ovi zajednički obroci imaju posebnu socijalnu vrednost i predviđaju da će im jednog dana nedostajati.


Tekst:
Olivera Marić

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Student

  pre 498 dana i 18 sati

  Sve ovo potvrđujem. Hrana je uglavnom zadovoljavajuća, cena pristupačna i takođe blizina fakulteta što mnogo znači za vreme ispitnih rokova, s druge strane mogla bi se dodati još jedna lokacija za studente medicinskog fakulteta i studente koje žive na Detelinari. U Beogradu i Nišu su menze "razbacane" po različitim delovima grada i smatram da je tako nešto potrebno uraditi i u Novom Sadu.
  Osoblje je neljubazno.

  Oceni komentar:
  3
  7
 • Pametni

  pre 497 dana i 20 sati

  Samo neka sklone kobasicu iz jelovnika i neka slobodne preprže meso umesto živo da serviraju.
  Takođe, NEMA POTREBE DA SE "PREĐE PREKO" AKO PREKO NEMA NI HLEB DA SE UZME..... (Pogotovo kad ima poslastica i dezerta(nove radnice se slazu sa mnom dok ostale ponavljaju "predjite preko" nakon svakog uzdaha).
  Pozdrav Raja ..

  Oceni komentar:
  0
  3