Kakve posledice nosi sa sobom kupovina neuknjiženog stana

Kakve posledice nosi sa sobom kupovina neuknjiženog stana

Na tržištu nekretnina u Srbiji i danas se mogu naći u ponudi stanovi u zgradama sagrađenim pre više decenija koje nisu uknjižene, odnosno ne postoje u katastru.

Zakon predviđa da se pravo svojine nad nekom nepokretnošću stiče isključivo upisom u katastar, a ukoliko ovo iz raznih razloga nije moguće, oni koji ipak žele da kupe stan u takvoj zgradi treba da znaju da takva odluka može dovesti do daljih ozbiljnih posledica, kažu advokati za portal Kamatica.

Njihovo iskustvo pokazuje da su najčešći nelegalni objekti izgrađeni u poslednje dve decenije, ili su to državne stambene zgrade pravljene pre 30 do 40 godina za koje nikada nije izdata upotrebna dozvola.

- Državni organi se time nisu bavili, a oni koji su dobijali stanarsko pravo su time bili zadovoljni i nisu se bavili svojim obavezama, naročito kada su dobili priliku da po netržišnim vrednostima takve stanove i trajno otkupe – objašnjava advokat Marko Stanković, a prenosi portal Mondo.rs.

Prema njegovim rečima, vlasnici stanova koji se nalaze u ovakvim zgradama ne mogu računati na potpunu pravnu sigurnost, sve dok ne budu upisani na nepokretnosti kao vlasnik i to bez upisanih tereta.

To je moguće samo u slučaju da je zgrada u potpunosti izgrađena u skladu sa propisima, što po pravilu često nije tako.

Kakva je procedura i šta sve treba uraditi da bi se prvo uknjižila cela zgrada, a tek potom i stan, jer drugačiji redosled nije moguć, zavisi od slučaja do slučaja, kao i statusa objekta. Konkretno, da li je reč o objektu izgrađenom pre stupanja na snagu propisa o gradnji, ili o nepokretnosti koja je pre bila upisane u knjige prodatih društvenih stanova s hipotekom, o objekti sa izdatom upotrebnom dozvolom, nelegalnom objektu...

Molbu za uknjižbu zgrade može da podnese svako ko je u tom objektu kupio stan.

Da bi sud upisao stan na dotičnu osobu, mora najpre da se upiše cela zgrada i svi stanovi na investitora. Potom se sa investitora skidaju ta prava i prebacuju na onoga ko je podneo molbu.

Sledeći korak je nabavljanje dokumenata koja pokazuju ko je vlasnik ili korisnik zemljišta, a tu dokumentaciju treba da ima investitor, opština ili Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju grada, zavisno da veličine objekta.

Zatim, potrebna je i građevinska i upotrebna dozvola, pa uverenje opštinskog i gradskog odseka za građevinske poslove, odnosno popis svih stanova, poslovnog prostora i garaža u zgradi... Tu su i razne takse koje treba platiti, a ukoliko je potrebno sudsko veštačenje - vrednost taksi može da se uveća za 100 odsto.

Cena uknjižbe stana zavisi od broja dokumenata koji se podnose. Ukoliko se uknjižba vrši samo na osnovu kupoprodajnog ugovora cena je 5.000 dinara.

Svaki sledeći dokument, kao što je na primer ugovor o otkupu, ugovor o poklonu, ostavinsko rešenje..., plaća se dodatno 1.500 dinara po svakom dokumentu.

Najjeftiniji upis u katastar, od svega 300 dinara, plaća se ako se u kupoprodajnom ugovoru nalaze i muž i žena, odnosno bračni i vanbračni supružnici, zajedno.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan