Kakvi su novosadski stanodavci po mišljenju podstanara

Kakvi su novosadski stanodavci po mišljenju podstanara

Videli smo da nije lako biti stanodavac, ali i podstanari se često susreću sa nizom neprijatnosti.

Pitali smo naše sugrađane na kakve probleme nailaze prilikom iznajmljivanja stanova i većina, koja je imala probleme, je navela da su nailazili na neuredne stanove ili na prostorije koje su više šupe.

Mnogi se susreću sa tim da im gazda prećuti da nešto u stanu ne funkcioniše, upada im u stan ili je na neki drugi način neprijatan.

Jelena G je jedna od podstanarki koja kaže da se svega nagledala.

– Kod jedne žene sam se uselila u, naizgled, dobar stan na Limanu 3, ali je nakon kratkog vremena odlučila da joj ipak treba taj stan, a nas prebacila u taj u kojem je dotad živela. Prljavije kupatilo u životu nisam videla, a u njemu su živele dve žene, mama i ćerka – opisuje ona.

Nakon što je Jelena sredila taj stan, posle tri meseca je opet htela da ih ispremešta, nakon čega Jelena odlazi kod drugog gazde, koji joj je prećutao da pumpa za vodu ne funkcioniše, nego se kupaš kad cela zgrada završi.

 


Dotrajali nameštaj

Miljana L. tvrdi da neki stanovi od 200 evra ne ispunjavaju ni osnovni higijenski minimum, a neki stanodavci ne daju da se izbaci nijedan dotrajali komad nameštaja, iako stolariju nikad nisu farbali ili menjali.

– Da oprostiš, ali moja baba nema više onakav nameštaj. I hajde, da prećutiš i taj nameštaj, ali su cene bezobrazne. Stanodavac gleda da postavi "krndžu" od nameštaja jer smatra da će mu neko uništiti namestaj, a da ipak zaradi na zakupu da prekrije ratu stana – predočava Jelena M.

– Ja plaćam gazdama preko deset godina za garsonjeru u potkrovlju zvanu golubarnik. Zvali su je polunameštenom, nikada nisu ni dinara uložili u obnovu ili opravke. Nakon dvanaest godina još su i, podigli kiriju! Evo, sad tražim drugo rešenje – očajna je Ivana M.

Problem sa vraćanjem depozita

Da ima stanodavaca koji ne ulažu u stan smatra i Marija B, koja je deset godina živela kao podstanar, ali priseća se i da je bilo onih koji teška srca vraćaju depozit. Uni V. takođe nije vraćen depozit, a Ilija V. na tu temu veli:

– Stanodavci se prave ludi kada treba vratiti depozit, jer ga potroše negde privatno. O nepoštovanju privatnosti da ne pričam. Ja ti plaćam i hoću mir, ne želim da mi pričaš privatni život i probleme – ogorčen je Ilija.

"Naduvani" troškovi

Da su neki od stanodavaca pokušali da se "ogrebu" o podstanare i na druge načine, pojašnjava nam Zagorka I:

– Imali smo gazdu koji nam nikada nije pokazao račune od struje i vode, već napiše na papir cifru koju on hoće i donese da platimo. Otišla sam u Elektrovojvodinu, uzela obračun i videla da smo plaćali i njegovu struju – priča ona i dodaje da su vrlo brzo otišli od tog stanodavca.

Ivana V. je sa porodicom bila podstanar u četiri stana i samo u jednom imala problem sa stanodavcem.

– Kad smo se odselili, cimao je supruga kako nešto nismo platili, pa da mu damo na ruke 5.000, a on će to uplatiti. Srećom pa moj suprug sve račune čuva, pa ga je tako i skinuo sa grbače.

Nataša D.P. je imala problem sa gazdaricom jer nije ispoštovala dogovor da se ugradi klima kad im se beba rodi, a Domino F. koji od četrnaeste godine živi po tuđim stanovima i sobama, kaže da se svega nagledao:

– Bilo je raznih šupa, podruma, tavana... Čak i sobe tipa "imaš toalet tu pored u lokalu pa koristi njega" 

Gazda ne želi da ulaže u stan

Pored problema sa vraćanjem depozita i previsokom cenom stanova, Đorđe S. primećuje i sledeće:

– Kada ukažeš gazdi na neku grešku u stanu, nešto što ne radi, platiš ti, jer stanodavci jasno govore da neće da ulažu u svoje stanove.

Porodice sa decom

Porodice sa decom često imaju problem da nađu stan, jer ih, kako tvrde, stanodavci odbijaju čim čuju da imaju decu.

– Čim im spomeneš decu, stan odmah nije za nas – žali se Jelena B, a Mladen T. koji ima bebu od deset meseci takođe ne može da nađe stan.

Zenaida B. kaže da je redovno nailazila na pitanje da li ima dece, a kad bi odgovorila da ima dve ćerke, rekli bi joj da ne izdaju stan parovima sa decom, što ju je jako vređalo.

Jedna od anketiranih sagovornica kao problem navodi i elektronsko plaćanje računa, jer je većini stanodavaca to nepoznanica, pa ne prihvataju ako im donese ištampanu priznanicu.

A ako se nađete u obe uloge, onda možete i lakše da razumete one druge "cipele". Tako se sugrađanka Jelena K, koja zna šta su podstanarske muke, trudi da sada, kada je stanodavac, bude drugačija:

– Kao bivši podstanar mogu reći da mi je bila puna kapa ribanja tuđih stanova, posebno kupatila...

Kao stanodavac, stan sam okrečila, stavila novi laminat, kupila novi nameštaj, zvala ženu da oriba sve i tako ga izdala – ističe ova savesna stanodavka.

 


Nisu sva iskustva loša!

Veru u to da nije sve tako crno i da mnogobrojna loša iskustva ne znače da treba da odustanete od traženja ili izdavanja mesta za život, vraćaju izjave sugrađana koji su imali sreće sa stanodavcima i, druge strane, podstanarima.

Nemali broj njih se sa gazdama ili podstanarima sreće samo pri predavanju računa ili kad nešto treba da se popravi i tvrde da nemaju nikakvih problema, te da je međusobni odnos maksimalno korektan.

Ivana V. Jedna je od onih koji su prezadovoljni odnosom sa stanodavcem.

– Baš nas je zgotivio, rekao je da kad god nam zatreba u životu, učiniće sve za nas! Čovek nije uopšte dolazio, suprug ga je jurio da mu da kiriju ili da dođe da obiđe stan, a on kaže neće da smeta, jer imamo malo dete. Do čoveka je definitivno, nije bitno je li stanodavac ili zakupac – zaključuje ova sugrađanka.

Katarina K. je više od dve godine u stanu kod divnih ljudi, koji vole njenog sina kao da im je unuk i uvek mu nešto i poklone. Ona tvrdi da ona i njena porodica stan u kojem su održavaju i čuvaju kao da je njihov.

Lepa iskustva deli i Nikolina K:

– I posle selidbi rado sam se vraćala na druženje. Imala sam sreće da nailazim na prave ljude. Nadam se da i oni misle isto o meni – veli ova Novosađanka.

Potpisivanje ugovora, oprez, ustanovljena interna pravila, preporuka i dobra psihološka procena samo su neke od mera koje mogu pomoći u odnosu podstanar – stanodavac, ali ni one nisu garancija da će sve biti kako treba.

Verujemo da ćete sami izvesti svoje zaključke iz priloženih odgovora, ali jedan za koji verujemo da će se većina složiti, a uz svoj odgovore rekli neki od naših ispitanika, glasi:
"Nije do podstanara i stanodavaca... Do ljudi je."

Bilo da ste podstanar ili stanodavac, želimo vam upravo to: da naiđete na – ljude!

Srećna potraga!

Oceni vest:
27
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan