Kakvo je stanje sa koronom i koje su mere trenutno na omiljenim morskim destinacijama naših građana

Kakvo je stanje sa koronom i koje su mere trenutno na omiljenim morskim destinacijama naših građana

Letnja sezona uveliko traje, a ovog vikenda se odvija tzv. smena turista. Takođe, poslednjih dana zabeležen je i porast broja novozaraženih, kako u Srbiji, tako i u regionu, saznaje Euronews.rs.

Prethodnih dana takođe su se pojavile brojne vesti o pooštravanju mera u državama u regionu, što je verovatno zabrinulo turiste koji tek treba da otputuju na odmor. 

U nastavku pročitajte kakva je epidemijska situacija u regionu, odnosno koje mere su na snazi u omiljenim letovalištima građana Srbije

Grčka 

U poslednjoj nedelji, dnevni broj novozaraženih u Grčkoj nije padao ispod 3.000, a desetog avgusta je registrovan čak 4.181 novi slučaj.

U ovoj zemlji se za sada u potpunosti vakcinisalo 51,58 odsto stanovništva, a kako se navodi na sajtu covid19.gov.rs trend epidemije je "stabilan".

Prosečan nedeljni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika je 24,9, što nije sjajna situacija u poređenju sa 6,3 obolelih na 100.000 stanovnika u Srbiji (premda ta brojka postepeno raste u našoj zemlji).

Na ostrvu Zakintos i u gradovima Hanja i Iraklion na Kritu uveden je policijski čas od jedan do šest sati ujutru, kada je u potpunosti zabranjeno kretanje. Takođe, na ove dve destinacije zabranjena je muzika u ugostiteljskim i drugim objektima. Pravila će biti na snazi do 18. avgusta.

Podsetimo, državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, a potrebno im je, pored PLF obrazca, potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu 19 ili negativna PCR ili antigenski test.

Deci mlađoj od 12 godina je dozvoljen ulazak u Grčku bez ikakvog sertifikata.

Crna Gora

U Crnoj Gori je oko 35,7 odsto punoletnog stanovištva primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa. Prema poslednjem preseku bilo je 354 novih sličajeva u zemlji — zaraženo je 298 građana Crne Gore i 56 turista.

Po opštinama najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100.000 stanovnika registrovana u Budvi, Ulcinju i Tivtu.

U Budvi je registrovano 2.162 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, Ulcinju 1.407 i u Tivtu 962.

Po opštinama najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100.000 stanovnika registrovana u Budvi, Ulcinju i Tivtu.

U Budvi je registrovano 2.162 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, Ulcinju 1.407 i u Tivtu 962.

Za ulazak u ugostiteljske i sportske objekte, odnosno u noćne klubove, obavezno je posedovanje neke vrste kovid potvrde.

Naime, dozoljeno je održavanje masovnih okupljanja ukoliko prisutni članovi poseduju Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu ili potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom ili negativna PCR ili antigenski test. Takođe se prihvata dokaz da je osoba preležala kovid 19, a da od tada nije prošlo manje od 14 ni više od 180 dana.

Državljani Srbije mogu da ulaze u ovu zemlju bez ikakvog kovid dokumenta.

Hrvatska

U proteklih 24 sata zabeleženo je 367 novih slučajeva u Hrvatskoj. Epidemijska situacija se, prema izveštaju vlade Republike Hrvatske, pogoršava i povećan je rizik od prenošenja bolesti.

Upravo zato uvedene su nove epidemijske mere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i za područje grada Novalje, Senja i opštine Karlobag.

Javni događaji, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu da traju najduže do ponoći.

Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja u ugostiteljskim i drugim objektima dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemijskih mera, pod uslovom da na svečanosti ne prisustvuje više od 15 ljudi.

Ova odluka stupila je na snagu 14. avgusta, a mere važe do kraja ovog meseca. 

Državljanima Srbije za ulazak u Hrvatsku potrebna je potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu 19 ili negativan PCR ili antigenski test.

Egipat

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u petak da je otkriveno 97 novih slučajeva koronavirusa. Kako izveštava portal Egypt Independent, ova zemlja se priprama za delta varijantu koja je već prisutna u susednim zemljama.

Egipatski Vrhovni komitet za upravljanje krizom koronavirusa u junu je ukinuo brojna kovid ograničenja, uključujući policijski čas u devet sati, koji je bio na snazi od početka maja.

Odbor je dozvolio da restorani, kafići, prodavnice i tržni centri rade po letnjem rasporedu, takođe, dozvoljeno im je da rade sa 75 odsto kapacijeteta.

Restorani i kafići ne smeju služiti nargile.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je u Egiptu, koji broji 104 miliona stanovnika, primljeno 5,3 miliona doza vakcine.

Iz Republike Srbije u Egipat turisti mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom.

Turska

Turska od početka avgusta ima dnevne brojke sa više od 20.000 novih slučajeva, a taj nagli rast je zabeležen od druge polovine jula.

Pokrajine u ovoj državi podeljene su u četiri kategorije rizika: nizak, srednji, visok i veoma visok.

Nošenje maski je i dalje obavezno čak i na otvorenom, tačnije na plažama, u parkovima ili u vrtovima.

Noćni i nedeljni policijski čas sada su ukinuti, a kafići i restorani mogu da prime neograničen broj gostiju. Koncerti su takođe dozvoljeni bez ograničenja kapaciteta, ali podležu policijskom času. Pravila socijalnog distanciranja ostaju na snazi, piše CNN.

Državljani Srbije u Tursku mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji, potvrdom o preležanom kovidu ili sa negativnim PCR ili antigenskim testom.

Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan