KAMENDIN: Garantovani kvalitet mesa i mesnih prerađevina

KAMENDIN: Garantovani kvalitet mesa i mesnih prerađevina

Živimo u vremenu u kom je važno znati poreklo hrane koju jedemo. Na tržištu mesa i mesnih prerađevina ima svega i svačega. Nešto od toga lepo izgleda i kreativno je upakovano, uz arome i pojačivače ukusa, deluje primamljivo, ali je prepuno hemije i sirovine iz uvoza, veoma sumnjivog kvaliteta i svežine.

 

U želji da istražimo domaće tržište mesa, ekipa našeg portala, posetila je poljoprivredno dobro Kamendin, locirano u neposrednoj blizini Novog Sada, tik uz autoput E-75, na ulasku u Sirig.

Prvi vlasnici imanja bili su iz ugarske plemićke porodice Kemendi, po kojoj ovo dobro nosi ime. Usled padanja u nemilost dvora, oni su lišeni ovog poseda, koji je dodeljen mačvanskom banu Jovanu. Kasnija istorija Kamendina usko je povezana s dvema najčuvenijim srpskim porodicama iz današnje Vojvodine: Stratimirović i Dunđerski.

Polovinom osamnaestog veka, 1745. godine, Stratimirovići, od kojih potiče potonji srpski mitropolit Stevan, za svoje zasluge u borbi protiv Turaka dobili su značajne posede od ugarske krune, a posedovali su i kamendinsku crnicu, koja ubrzo prelazi u vlasništvo Gedeona Dunđerskog. Dunđerski su ovde započeli proizvodnju i prodaju stoke, te stočne hrane.
Nakon Drugog svetskog rata imanje je nacionalizovano, pa je 1945. godine osnovano Poljoprivredno dobro „Kamendin“ u Sirigu, a 1947. Kamendin je proglašen za najbolje poljoprivredno imanje u Jugoslaviji.  1948. imanje je dobilo naziv „Najbolji radni kolektiv državnih poljoprivrednih imanja“, a 1949. Kamendinu je predata diploma i prelazna zastava Vlade FNR Jugoslavije. Iste godine, Kamendin je prešao pod AOR Zavoda za poljoprivredna istraživanja u Novom Sadu. 1961. Kamendin postaje Institut za stočarstvo Novi Sad.  1976. postaje deo Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, dok je 1990. preduzeće privatizovano po tadašnjem zakonu.
Sankcije i raspad bivše SFRJ naneli su značajnu štetu Kamendinu i on tavori sve do 2004, kad je potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa DOO Dinamika Novi Sad, nakon čega se farme svinja i junadi, a naročito klanica modernizuju, otvaraju se nove mesare, te osvaja kompletna proizvodnja iz trajnog i polutrajnog programa, usled čega Kamendin postaje ozbiljan brend premijum kvaliteta.

 

Danas delatnosti Kamendina čine zaokružen ciklus strogo kontrolisane proizvodnje, što garantuje kvalitet hrane na trpezi njegovih kupaca.

 

RATARSTVO

 Pošto proizvodnja zdravog mesa počinje zdravom ishranom stoke, svinje i junad s Kamendina hrane se isključivo prirodnom hranom, bez genetski modifikovanih sastojaka, koju sami proizvode na sopstvenim njivama. Na preko 1.000 hektara obradive površine gaje se pšenica, kukuruz, soja, detelina, i druge ratarske kulture potrebne za kvalitetnu stočnu ishranu.

FARMA SVINJA

Kamendinska farma svinja, sa godišnjom proizvodnjom od 15.000 tovljenika, organizovana je kao zaokružena tehnološka celina. Gaje se sve kategorije svinja, od krmača i nerastova, preko prasadi, do tovnih svinja i priplodnih nazimica.

Pri Kamendinu radi i veterinarska stanica, čiji su zaposleni stručni i adekvatno obrazovani s bogatim radnim iskustvom. Njihova briga je zdravlje životinja.

Svi  radnici na farmi poštuju stroge biosigurnosne mere pre ulaska na farmu, što uključuje obavezno tuširanje i presvlačenje u čistu odeću i čizme za rad. Zaposleni na farmi svinja potpisuju ugovor po kome ne smeju da gaje svinje kod kuće niti da učestvuju u odgoju svinja van radnog mesta, kako ne bi došlo do prenosa zaraze na farmske tovljenike.

U prostoru sa stalnim protokom vazduha i drugim povoljnim mikroklimatskim uslovima, odvija se poslednji segment uzgoja. Ovde se vrši tov svinja od 25 do 110 kilograma težine, što se postiže zdravim i kvalitetnim hranivima iz spstvene proizvodnje.

FARMA JUNADI

Farma junadi obuhvata dve štale u kojima se uzgaja junad simentalske rase. Obučeni stručnjaci pažljivo odabiraju najkvalitetniju, na tržištu dostupnu, telad koju, potom, dopremaju na farmu.

Dotovljavanje junadi vrši se u rasponu od 300 kg do 600 kg sa ostvarivanjem dnevnog prirasta od preko 1200 grama. To se postiže zahvaljujući kvalitetnoj hrani proizvedenoj na površinama imanja Kamendin.

Stručnim i posvećenim radom na svakom polju proizvodnje, dobija se zdravo meso bez prisustva hormona, glutena, pesticida i antibiotika, koje dalje biva obrađivano u sopstvenoj fabrici za proizvodnju i preradu mesa.

KLANICA

Klanica „Kamendin“ je sertifikovana HACCP standardom još 2008. godine, a od tada svake godine prolazi i resertifikaciju.

Za dobar ukus zaslužna je 100% domaća receptura svih proizvoda iz „Kamendinovog“ asortimana, kojih ima mnogo: dimljeni i suvomesnati proizvodi, stareno meso, slajsevi, egalizovani kobasičasti program, slanine, razne vrste svežih, suvih, usitnjenih i kuvanih kobasica, šunke u omotu, usitnjeno meso i masti. Među njima su i proizvodi prilagođeni izbirljivim ukusima pravih gurmana, kao što su Kamendinski kulen u katama, kamendinski presovani jezici, T-Bone i Rib Eye stareni stekovi, te BBQ meso pripremljeno na poseban način.

 

Dokaz najboljeg kvaliteta dostupnog na našem tržištu, jeste i podatak da od Kamendina kupuju odabrani, poput Air Serbia i Etihada koji svojim putnicima servira jela od kamendinskog mesa, te hoteli Moskva, Skver najn, Zira, Leopold, Metropol, Meriot i restorani Terminal, Kubo, Kamelot, Loft, Juliet, Dva štapića i mnogi drugi.
Veliku pogodnost za kupce, pravna lica, predstavlja svakodnevna besplatna dostava, koja je brza i tačna, pa već u ranim jutarnjim satima, roba stiže do kuhinja i skladišta koje naznače kupci. Dostava se vrši sopstvenim hladnjačama i dostavnim vozilima čime se zadržava svežina i zdravstvena ispravnost namirnica.

PR tekst

Oceni vest:
10
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Детош најбољи

  pre 712 dana i 9 sati

  Текст је наручен гарантујем, али је Камендин исто гарантујем најбољи.

  Oceni komentar:
  4
  10
 • jelica obradović

  pre 97 dana i 5 sati

  Dobar dan da li mogu i građani da poručuju meso da im se kući donese i koliko najmanje mogu da poruče. Hvala.

  Oceni komentar:
  0
  0