Kamenički park dobija rasvetu na solarnu energiju, kućice za slepe miševe, nove info-table...

Kamenički park dobija rasvetu na solarnu energiju, kućice za slepe miševe, nove info-table...

JKP "Gradsko zelenilo" ove jeseni nastavlja sa obnovom Kameničkog parka – najstarijeg i najvećeg parka u gradu.

Kako javljaju iz tog gradskog preduzeća, tokom ovog meseca počinje obiman posao na sanaciji jezera koje se nalazi u severnom delu parka – u blizini Mosta slobode. Ono se puni prirodnim putem vodom iz izvora i atmosferskim padavinama. Na prostoru parka je postojalo više jezera, od kojih je preostalo jedno.

Jezero datira iz vremena nastanka parka (kraj 18. – početak 19. veka), a korišćeno je kao kupalište i povremeno je poribljavano. Stanje na terenu je takvo da se nivo vode u jezeru polako smanjuje, ono je obraslo trskom i drugom barskom vegetacijom koja se godinama unazad nije uklanjala tako da se vodeno ogledalo polako smanjuje. Tokom jeseni se planiraju aktivnosti na uređenju – sanaciji ovog jezera, kako bi se omogućio njegov opstanak. Pored uklanjanja barske vegetacije, planira se čišćenje jezera i uređenje prilaza samom jezeru, koje je bitan segment uređenja ovog parka.

Pored radova na uređenju jezera, nastavljene su aktivnosti na selektivnom krčenju podrasta, koje se nekoliko godina unazad sprovode kontinuirano u parku. Ove godine akcenat je dat na krčenjeu vegetacije u delu parka uz Dunav.

JKP "Gradsko zelenilo" nastavlja i sa aktivnostima na postavci informativno-edukativnih tabli u parku. Tokom 2016.godine je uređeno više mini-lokacija u parku pri čemu su postavljene table koje ukazuju na značajne ptice i insekte koji žive u ovom spomeniku prirode. Ove godine se planira postavka kućica za slepe miševe i postavka tabli sa informacijama o ovim zaštićenim vrstama.

Prošle godine su postavljene i informativne table o evidentiranim spomenicima na prostoru parka. Ove godine se izrađuje Elaborat sanacije (restauracije i konzervacije) ovih spomenika, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Svi navedeni radovi se izvode u okviru realizacije aktivnosti predviđenih Programom upravljanja Spomenikom prirode Kameničkim parkom za 2017. godinu, a finansira ih Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada. Ono što takođe treba istaći je da Pokrajina i Grad planiraju da finansiraju izgradnju staza i javne rasvete na solarnu energiju.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe raspored sahrana novi sad policija bez vode matičar Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad štrand novorođenčad bez struje isključenja struje vremenska prognoza novi sad jkp lisje servisne informacije novosadsko porodilište gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija Futog RHMZ novosađani sremska kamenica Isključenje struje Vreme u Srbiji betanija Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode