Kandidati za nacionalnu penziju: Siniša Kovačević, Vida Ognjenović, Irena Tot, Rade Jorović...

Kandidati za nacionalnu penziju: Siniša Kovačević, Vida Ognjenović, Irena Tot, Rade Jorović...

Konkurs za dostavljanje predloga za dodelu nacionalnih penzija, odnosno priznanja koje je raspisalo Ministarstvo kulture za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, trajao je do 9. decembra.

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu Miodrag Ivanović, nakon primljenih prijava komisija u roku od 60 dana treba da odredi 20 dobitnika nacionalnih priznanja.

Predlozi obuhvataju 22 oblasti stvaralaštva, a svako reprezentativno udruženje ima pravo da predloži maksimalno do tri kandidata, dok nacionalni saveti imaju pravo godišnje da predlože po jednog kandidata, piše "Blic".

Udruženje književnika Srbije predložilo je Mošu Odalovića, književnik sa KiM dok je Srpsko književno društvo kandidovalo Ljubicu Arsić i pesnika Duška Novakovića. Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine predložili su Vidu Ognjenović, Sinišu Kovačevića i Irenu Tot, glumicu, lutkarku i rediteljku iz Zrenjanina.

Udruženje likovnih umetnika primenjih umetnosti i dizajnera Srbije predložilo je Velimira Vukićevića i Goranku Matić, a Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine akademika i vajara Savu Halugina.

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije predložio je Radeta Jorovića, pevača narodne muzike dok je Udruženje scenskih umetnika i stručnjaka saradnika u kulturi dirigenta Dejana Savića i Živorada Ajdačića.

Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, čine v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, operski pevač Nikola Kitanovski i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić. Na čelu komisije je predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa, a tu su i direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković i glumica Vjera Mujović.

Ovo priznanje se dodeljuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog primanja i trenutno iznosi 64.730 dinara.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 493 dana i 11 sati

  U redu su predlozi...samo ima imena tj osoba koji su zaradili dovoljno novca da im nacionalna penzija ne znači mnogo...Ali zato ima onih čiji poziv ne donosi neke veće novce..primera radi...direktori muzeja,operski pevači....mislim da Vida Ognjenović i Siniša Kovačević zaslužuju druga velika priznanja ali nac.penziju treba dati onima koji su sa ljubavlju ceo vek radili nešto što ne donosi neki novac...

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Laslo

  pre 493 dana i 10 sati

  I naravno Dzej!

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Zaista noć traje 33 godine

  pre 493 dana i 7 sati

  Jedno me čudi. Nema nijednog trubača. IZ Dragačeva, naravno. A nema ni jednog borca sa Ravne Gore. Ili ima, samo ih mi ovdašnji ne raspoznajemo.
  Ipak je ovo Srbija sa braletom i seletom, devojanom mladom.
  Naravno da niko iz Beograda neće pitati nas ovde, šta mislimo o uređenju.
  Nego će pitati koliko smo kukuruza proizveli, da ga oni prodaju.
  I onda novce stave u beogradski trezor - da dele nacionalne srbijanske penzije.

  Oceni komentar:
  2
  6