"Karađorđe" na javnom uvidu, pored stadiona planira se izgradnja 15-spratnice

"Karađorđe" na javnom uvidu, pored stadiona planira se izgradnja 15-spratnice

Izmene i dopune plana generalne regulacije za lokalitet stadiona "Karađorđe" nalaze se na javnom uvidu.

Tako javnost, po prvi put, ima uvid u nešto detaljnije ideje gradske vlasti za novi stadion Fudbalskog kluba Vojvodina, o kojem se već duže vreme priča. Iako se u nekoliko navrata najavljivalo da bi rušenje stadiona, kako bi se izgradio novi, moglo da počne "uskoro", realnost je ipak malo drugačija.

Sada se zna nešto detaljnije o planu za novi stadion – izmenama i dopunama urbanističkog plana predviđeno je da istočni deo stadiona imao podzemni deo, prizemlje i još jedan sprat, dok će na zapadnom delu moći da ide čak šest spratova u visinu, a maksimalna visina je 32 metra, piše radio 021.

Ponovljeno je da je kapacitet novog stadiona od 16.000 do 17.500 gledalaca, a da je cilj izgradnje novog kompleksa podizanje "stadionske infrastrukture i kapaciteta na nivo za odigravanje međunarodnih takmičarskih utakmica".


Bruto površina stadiona će iznositi 41.500 kvadratnih metara, ukupna površina natkrivenih i otvorenih delova stadiona biće 10.300 kvadrata, a sportski teren 9.360 m2

– Na stadionu, koji ima otvoren, natkriven i zatvoren deo, planiraju se sportski teren, gledališni prostor –  tribine za publiku sa punktovima za izdavanje hrane i pića i toaletima, garaža za smeštaj vozila koja je u delu izdvojena za sportiste i VIP goste, prostori za sportiste (svlačionice sa tuševima, bazeni za relaksaciju, teretana, prostor za zagrevanje), prostori za sudije, delegate, ugostiteljski punktovi, sanitarne prostorije, prostorije za prvu pomoć, prostor za policiju, vatrogasce, sigurnosne službe, magacini za održavanje terena... Osim toga, planiraju se i prostorije za značajne posetioce (VIP), prostorije za medije, TV studio, sale za konferencije i poslovne sastanke, kancelarije za upravu... U delu objekta gde su pozicionirani reprezentativni i službeni ulazi u objekat, planiraju se privlačni i interesantni sadržaji za posetioce i navijače – muzej sporta, fan šop i slično – navodi se u urbanističkom planu u kom se navodi da se u okviru sportskog objekta ostavlja mogućnost realizacije i poslovnog prostora, a kao jedna od opcija naveden je i –  hotel.

Ukupan broj parking mesta u objektu stadiona je 550, i to u podzemnoj garaži 390, a u prizemlju 160. Navodi se i da će se prilikom izgradnje stadiona voditi računa o energetskoj efikasnosti objekta, ali i korišćenju obnovljivih izvora energije, saznaje 021.rs.

Pored stadiona – soliter od 15 spratova

U zoni opštegradskog centra planira se izgradnja objekta uz Bulevar oslobođenja. U pitanju je poslovni prostor, koji može da bude u funkciji sporta i rekreacije, ali i da ima kulturnu, uslužnu, prodajnu, administrativnu, društvenu namenu. I u ovom slučaju se pominje mogućnost da objekat funkcioniše kao hotel. 

Soliter će biti visine do 15 spratova, a obavezno je planiranje podzemnih etaža, kako bi se rešilo pitanje parkiranja. 

Izmene plana su na javnom uvidu do 14. oktobra, a njegova prezentacija će se organizovati u utorak, 6. oktobra, u 10 časova, na Spensu. Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će biti razmatrane primedbe građana na plan, biće organizovana 5. novembra. Više o samom planu pogledajte na sajtu "Urbanizma".
Naredni korak biće predstavljanje projekta, za koji je najavljeno da će biti poklon generalnog sponzora "Srbijagasa" klubu. Ranije je najavljeno i da je procenjena vrednost novog stadiona 25 miliona evra, podseća Radio 021.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • aca

  pre 63 dana i 10 sati

  i ovaj je super..samo ga treba srediti..
  a zgrade oko njega ako mora podići...to je najvažnije.. kakav stadion...

  Oceni komentar:
  0
  2