Kašice za bebe u Srbiji 200, a u Nemačkoj 90 dinara

Kašice za bebe u Srbiji 200, a u Nemačkoj 90 dinara

Ista prodavnica, isti proizvod, samo različita zemlja i potpuno drugačija cena, a skoro po pravilu, u Srbiji uvek viša. Kamatica je, na licu mesta, upoređivala identične proizvode u Srbiji i Nemačkoj, a zaključak je da se neki proizvodi u Nemačkoj mogu kupiti i za tri puta manje novca nego kod nas, ta razlika se najviše vidi u proizvodima namenjenim bebama i maloj deci, piše portal "Kamatica".

Najveće razlike u cenama kod hrane za bebe starije od četiri meseca. Dok je kod nas, u zavisnosti od vrste hrane, teglica koštala i do 219 dinara, u Nemačkoj je hrana tog istog proizvođača 0,75 centi ili u našoj valuti, 90 dinara. Dečije sokove u Nemačkoj mame plaćaju u proseku 0,75 centi (90 dinara), dok su kod nas na sniženju 149, a redovna cena je čak 179 dinara. Dodatne potrepštine poput pumpica u našim prodavnicama koštaju 6.000 dinara dok je isti taj proizvod u Nemačkim radnjama svega 29,95 evra.

- Jak uvoznički lobi, ogromne marže i država koja ništa ne radi, to su tri osnovna razloga zašto su cene kod nas, u istom lancu prodavnica, veće nego u bogatijim zemljama. Trgovci su se ovde samo uklopili, vide da koliku god cenu stave, sve im prolazi – smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Prema procenama ove organizacije trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata i ne postoji zdrava konkurencija.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Izvor: Kamatica.com

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija bez tople vode Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar zdravlje Miroslav Antić novosadsko porodilište jkp čistoća bez vode isključenje vode betanija milorad kapor vremenska prognoza Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje klisa petrovaradinska tvrđava novi sad bez struje bebe Isključenje struje bez grejanja servisne informacije novi sad novosađani Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana novorođenčad telep