KATASTAR: Redovi gotovo svakodnevni, najbrojniji zahtevi za izdavanje lista nepokretnosti

KATASTAR: Redovi gotovo svakodnevni, najbrojniji zahtevi za izdavanje lista nepokretnosti

Uprkos najavama da će zahvaljujući elektronskoj predaji dokumenata redovi ispred Katastra biti prošlost, to se nije dogodilo.

Čak 70 odsto zahteva koji se trenutno podnose katastru jesu zahtevi za izdavanje lista nepokretnosti, a  redovi su gotovo svakodnevni.

U međuvremenu, Ministarstvo pravde odbilo je predlog RGZ-a da se izvodi iz liste nepokretnosti izdaju digitalno, a u obrazloženju koje je "Beogradska hronika" danas dobila od ovog Ministarstva, kaže se da je predlog uredbe nepotpun i manjkav.

Ipak, Ministarstvo očekuje da u zajedničkim konsultacijama, Katastar i Javno-beležnička komora usklade tekst tog akta, kako bi bio prosleđen Vladi Srbije na usvajanje. Oko čega zapravo postoje nesuglasice između javno-beležničke komore i katastra?

– Mi sada imamo podatke u koje vršimo uvid sa zakašnjenjem od nekoliko dana. U tom periodu mogu da se dese vrlo nezakonite stvari, da neko podnese zahtev za upis hipoteke, zabeležbe i zabrana otuđenja i opterećenja, a da to javni beležnik ne vidI – navodi predsednik komore javnih beležnika Srbislav Cvejić.

Donekle se sa ovim mišljenjem slaže Ministarstvo pravde, koje tvrdi da katastar nije obezbedio tehničke uslove za povezivanje sa veb servisom koji obezbeđuje put kroz zaštićenu pravosudnu mrežu.

– RGZS će poštovati svaku odluku Vlade Srbije, dali smo predlog uredbe koji bi dodatno definisao pitanje korišćenje digitalnog dokumenta. Ministarstvo pravde je na to dalo negativno mišljenje. Mi mislimo da je Ministarstvo pravde adekvatna adresa na ovu temu – rekla je Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda.

Ističe da je cilj Katastra da građani imaju besplatan uvid u list nepokretnosti.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan