Katastri dobili uputstvo kako da reaguju u slučaju ucenjivanja vlasnika parcela

Katastri dobili uputstvo kako da reaguju u slučaju ucenjivanja vlasnika parcela

Republički geodetski zavod dao je nedavno uputstvo svim katastrima koje se odnosi na to kako da prepoznaju slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu i urgentnim reagovanjem spreči ucenjivanje vlasnika parcela.

Kako se navodi, zahtevi koji se procene da vode ka ucenjivanju biće odmah odbacivani "sa vrata", te se tako reketašima i ucenjivačima neće ostaviti prostor da uđu u proceduralne zavrzlame.

Kroz uputstvo se onemogućava i da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure.

Uputstvima je RGZ reagovao, kako se navodi, na sve češću pojavu ucenjivanja vlasnika nepokretnosti podnošenjem katastru očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe, saznaje "Dnevnik".

Geodeti navode da je praksa da se podnese više zahteva u kratkom periodu i da, čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu, a kada se i žalba odbije, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, koji opet mora da se reši.

RGZ navodi da, iako katastar redovno odbacuje zahteve zabeležbe, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca, odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan, objašnjeno je iz RGZ-a. Vlasnik nepokretnosti onda postaje "laka meta" pa je, suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman za dogovor sa onima koji su mu problem i napravili.

RGZ naglašava da je reč o klasičnoj iznudi i dodaje da je hitno reagovano uputstvom koje je poslato katastrima jer su sada takve pojave dobile na zamahu.

Koliko u brojevima ima ovakvih predmeta zavod nije naveo, osim što je golim okom vidljivo da stanogradnja ne posustaje u protekle dve i po decenije i da u toj izgradnji treba tražiti investitore reketaše.

Kako ovi pritisci izgledaju u praksi u Novom Sadu, pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan