KATASTROFA: Šta sve prodavci "trpaju" u meso

KATASTROFA: Šta sve prodavci "trpaju" u meso

Nije nepoznato da u meso po prodavnicama stavljaju soju, led, vodu i hrskavicu, a da su prodavci nadmašili sami sebe u tome kako da mesu sačuvaju svežinu i produže rok trajanja pokazuju nedavne kontrole veterinarske inspekcije.

Inspekcija je, naime, tokom 2016. i 2017. godine u rezultatima ispitivanja uzoraka zatekla proizvode sa dodatim vinobranom (davanje "zdrave boje" mesu ) i potvrđen je nalaz SO2 u poluproizvodima od mesa.

Analiza je pokazala i da su dodavane začinske smese koje nisu odobrene za korišćenje. Samim tim, veliki broj nepravilnosti u trgovinskim lancima bio je vezan i za deklarisanje, posebno kod pilećeg mesa koje je nepravilno obeležavano.

Da ima indicija da se u prodaji nalazi meso u kome ima vinobrana, potvrdio je i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

- Čuo sam za takve slučajeve i pitanje je koliko se to kontroliše kod nas. Kada je naša organizacija slala inspekciju, nalazili su mesne proizvode sa isteklim rokom trajanja, sa prisustvom buđi i truljenja – istakao je Papović.

Kontrolisanom upotrebom, SO2 ima važnu ulogu u čuvanju i dužini roka upotrebe poluproizvoda od mesa, što ovde nije bio slučaj.

Sumpor dioksid se dodaje u hranu radi smanjenja rasta mikroorganizama, sprečavanja promene boje hrane, a da se konzervans dodaje radi sprečavanja kvarenja hrane – kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Dozvoljeni su aditivi, boje i enzimi iz tehnoloških razloga, ali, kako su naglasili u inpekciji, nijedan dodatak ne sme da se upotrebljava za prikrivanje neispravnih sirovina, odnosno loših tehnoloških postupaka ili prakse.

Prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa iz 2015. godine, dozvoljeni su sledeći dodaci: kuhinjska so, voda, enzimi (starter kulture i kulture probiotičkih organizama), arome dima i prirodne arome, vlakna, (inulin), omega-3 masne kiseline, vitamini i mineralne materije, ugljeni hidrati (skrob i proizvodi od skroba), belančevinasti proizvodi, mleko i proizvodi od mleka, jaja i proozvodi od jaja, masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, hrana i proizvodi biljnog porekla (pečurke, žitarice, povrće, voće, i njihovi proizvodi uključujući vino i druga pića) i želatin.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Steva

  pre 61 dan i 3 sata

  Ne mozemo ovce i novce. Zelimo jeftinu i dugotraynu robu, moramo seci uglove cena i upotrebljavati otrove koji ce produzavati rok trajanja na policama.

  Oceni komentar:
  3
  0
 • Sava

  pre 60 dana i 19 sati

  Odgovor Stevi.Da li znate da u Nemačkoj,Austriji,Belgiji itd,jedu mnogo kvalitetnije meso nego kod nas,a košta isto ,ili manje,pa kako to zašto toliko mrziš svoju Državu i narod.

  Oceni komentar:
  0
  1
porodilje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode elektrovojvodina Isključenje struje Vreme u Srbiji Republički hidrometeorološki zavod koncert Vreme u Novom Sadu novorođenčad izložba matična knjiga rođenih horoskop bez struje servisne informacije novi sad atheist rap bebe horoskopski znaci RHMZ koncert godine 2017 novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje vremenska prognoza odbojka betanija trg slobode novi sad transfuzija krvi Spens OK Vojvodina