KATASTROFA: Šta sve prodavci "trpaju" u meso

KATASTROFA: Šta sve prodavci "trpaju" u meso

Nije nepoznato da u meso po prodavnicama stavljaju soju, led, vodu i hrskavicu, a da su prodavci nadmašili sami sebe u tome kako da mesu sačuvaju svežinu i produže rok trajanja pokazuju nedavne kontrole veterinarske inspekcije.

Inspekcija je, naime, tokom 2016. i 2017. godine u rezultatima ispitivanja uzoraka zatekla proizvode sa dodatim vinobranom (davanje "zdrave boje" mesu ) i potvrđen je nalaz SO2 u poluproizvodima od mesa.

Analiza je pokazala i da su dodavane začinske smese koje nisu odobrene za korišćenje. Samim tim, veliki broj nepravilnosti u trgovinskim lancima bio je vezan i za deklarisanje, posebno kod pilećeg mesa koje je nepravilno obeležavano.

Da ima indicija da se u prodaji nalazi meso u kome ima vinobrana, potvrdio je i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

- Čuo sam za takve slučajeve i pitanje je koliko se to kontroliše kod nas. Kada je naša organizacija slala inspekciju, nalazili su mesne proizvode sa isteklim rokom trajanja, sa prisustvom buđi i truljenja – istakao je Papović.

Kontrolisanom upotrebom, SO2 ima važnu ulogu u čuvanju i dužini roka upotrebe poluproizvoda od mesa, što ovde nije bio slučaj.

Sumpor dioksid se dodaje u hranu radi smanjenja rasta mikroorganizama, sprečavanja promene boje hrane, a da se konzervans dodaje radi sprečavanja kvarenja hrane – kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Dozvoljeni su aditivi, boje i enzimi iz tehnoloških razloga, ali, kako su naglasili u inpekciji, nijedan dodatak ne sme da se upotrebljava za prikrivanje neispravnih sirovina, odnosno loših tehnoloških postupaka ili prakse.

Prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa iz 2015. godine, dozvoljeni su sledeći dodaci: kuhinjska so, voda, enzimi (starter kulture i kulture probiotičkih organizama), arome dima i prirodne arome, vlakna, (inulin), omega-3 masne kiseline, vitamini i mineralne materije, ugljeni hidrati (skrob i proizvodi od skroba), belančevinasti proizvodi, mleko i proizvodi od mleka, jaja i proozvodi od jaja, masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, hrana i proizvodi biljnog porekla (pečurke, žitarice, povrće, voće, i njihovi proizvodi uključujući vino i druga pića) i želatin.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Steva

  pre 1198 dana i 14 sati

  Ne mozemo ovce i novce. Zelimo jeftinu i dugotraynu robu, moramo seci uglove cena i upotrebljavati otrove koji ce produzavati rok trajanja na policama.

  Oceni komentar:
  5
  0
 • Sava

  pre 1198 dana i 6 sati

  Odgovor Stevi.Da li znate da u Nemačkoj,Austriji,Belgiji itd,jedu mnogo kvalitetnije meso nego kod nas,a košta isto ,ili manje,pa kako to zašto toliko mrziš svoju Državu i narod.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Igor

  pre 573 dana i 9 sati

  Dali vi gospodine Savo imate zivotni standard kao Nemacka dali vam je uredjen sistem zdravstvo, skolstvo i sudstvo dali radite kao Nemci koliko sam odavno shvatio narodu u Srbiji je sve gore a nista ne preduzima samo mu daj hleba i igara, Happy TV i Pink TV a jos hoce Nemacke plate a dali radite kao Nemci. Nemacka je evropska Amerika gde su bili a gde su stigli a gde smo mi prvo pogledaj svoje dvoriste.

  Oceni komentar:
  0
  1