KCNS: Kraj septembra u znaku otvorene umetnosti (FOTO)

KCNS: Kraj septembra u znaku otvorene umetnosti (FOTO)

Trodnevna manifestacija Dani otvorene umetnosti "Novi Sad Open Art – NOA", u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, počeće 30. septembra u Dvorcu Eđšeg i trajaće do 4. oktobra.

Na konferenciji za novinare o ovom projektu pričali su direktor novosadskog Kulturnog centra, Bojan Panaotović, pomoćnik direktora i selektorka NOA Sunčica Marković, istoričarka umetnosti, kustoskinja i selektorka manifestacije Biljana Jotić i fotograf Slobodan Anđelković.

Pres konferencija (l-d): Jotić, Anđelković, Marković, Panaotović

Manifestacija NOA održava se treći put zaredom i svake godine donosi nove ideje i razrađuje nove teme, a sve sa ciljem promovisanja umetnika mlađe generacije kao i približavanja savremene srpske umetničke scene publici.  Fokus “Novi Sad Open Art 2016” biće stavljen na skulpturu, odnosno pomoću programske organizacije sagledavaće se tema Narativa u savremenoj skulpturi, a celokupan koncept izmešta se u novi kulturni  prostor  Novog Sada, u staru streljanu - dvorac Eđšeg. Selektorka i pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković rekla je da ovogodišnja manifestacija akcenat stavlja na vajarstvo i fotografiju te će sugrađani imati priliku da se upoznaju sa ovim umetničkim disciplinama.

 - Ovogodišnja manifestacija NOA staviće fokus na mlade vajare, skulptore i fotografe. Ono što je takođe zanimljivo je to da će se celokupan program održati u staroj streljani Eđšeg – rekla je Marković.

Fotografija rada Milijane Lazović

“Novi Sad Open Art 2016” počinje 30. septembra 2016. godine u 17 časova u  dvorcu Eđšeg, postavkom radova, pažljivo selektovanih učesnika, te likovnim susretima prilikom kojih će učesnici stvarati predmete u glini, profesionalni fotografi fotografisati sastajanje i nastajanje, zatim će se tema razrađivati prilikom razgovora koje će zajedno sa učesnicima i selektorima voditi počasni gosti “Novi Sad Open Art 2016”, akademski vajari Đorđe Aralica i Rade Marković. Direktor Kulturnog centra Novog Sada naglasio je da se ova ustanova trudi da uvek sugrađanima ponudi konkretan i kvalitetan kulturni sadržaj i da će uvek tome težiti.

 - Mi smo kao ustanova pre nešto više od godinu dana pokrenuli akciju protiv kiča i šunda, o tome je upoznat ceo region. Kada govorimo o zagađenoj svetskoj medijskoj sceni, jer to nije samo problem kod nas, govorimo o potrebi da kultura i autentično stvaralaštvo nadvladaju jeftinoću kič sadržaja, veoma je važno da imamo i rešenje, ideje i predloge šta ćemo konkretno uraditi. Ključno pitanje je šta ćemo ponuditi mladima? Mi kontinuirano nudimo konkretne sadržaje, jedan od takvih je i ovaj festival na kom će na desetine talentovanih ljudi imati priliku da javnosti pokaže svoje stvaralaštvo. Svim srcem Kulturni centar Novog Sada podržaće naše matične, idejne projekte, ali i druge gostujuće. Želimo da udahnemo život Staroj streljani, to je želja i politika grada Novog Sada, gradonačelnika  i uprave za kulturu. Tamo će biti sve učestaliji programi ovakvog tipa – rekao je Panaotović.

Sunčica Marković i Bojan Panaotović

Istoričarka umetnosti i kustoskinja Biljana Jotić rekla je da ovaj projekat promoviše komunikciju između umetnika, istoričara umetnosti i publike.

- Izuzetnom aktivnošću koju pruža Kulturni centar Novog Sada ostavrili smo saradnju koja traje. Cilj ovog projekta je promocija umetnika mlađe generacije, ove godine su to vajari i fotografi – rekla je Jotić dodavši da će mladi umetnici imati prilike da upoznaju afirmisane i poznate skulptore  sa kojima će moći da razmene iskustva.

Drugog dana manifestacije “Novi Sad Open Art” održaće se stručno vođenje kroz izložbu, a prvi deo ovogodišnjeg programa završiće se vajarskim radionicama za decu i njihove roditelje, a vodiće ih Milijana Lazović, master vajarstva i Smilja Kubet, akademski slikar.  Svoje viđenje projekta izneo je i jedan od učesnika, fotograf Slobodan Anđelković, rekavši da su ovakve manifestacije izuzetno značajne za mlade neafirmisane umetnike.

Fotografija rada Milana Kulića

- Lepo je znati da nismo u svemu ovome sami, jer znamo svi da umetnost i kultura generalno prolaze kroz težak period i svima nam je potrebno osveženje, mogli bismo reći "moderna renesansa". Za mene je ovo prilika da se vratim svojim počecima i da se afirmišem, mislim da ćemo uspeti da stvorimo nešto lepo i novo – rekao je Anđelković.

Manifestacija će se nastaviti i posle skidanja postavke humanitarnom aukcijom na kojoj će biti prodavani predmeti i fotografije nastali na likovnim radionicama, a koja će se održati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada 15. Novembra 2016. godine.

Selektori NOA 2016: Sunčica Marković (akademska slikarka i pomoćnik direktora Kulturnog centra Novi Sad), Biljana Jotić (istoričarka umetnosti i kustoskinja) i Ksenija Kastratović (istoričarka umetnosti i menadžer). 

Vajari učesnici NOA 2016: Anđela Grabež, Božo Terzić, Jelena Koštica, Predrag Kovačić, Marko Crnobrnja, Ivana Milev, Petar Sibinović, Nevena Vuksanović , Milan Kulić, Filip Baralić, Milijana Lazović, Bojan Grujić i Ljubomir Šćepanović

Fotografi učesnici NOA 2016: Ivan Pejak, Nikola Popović, Mila Pejić, Slobodan Junior Anđelković, Nada Matić, Dragan Klem, Drota Santo, Marko Eremić, Nikola Vujić, Nemanja Milenković, Natalija Miladinović, Vojislav Radovanović, Jelena Milosavljeić i Milica Stojanac.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje memorijal velikana bebe vodovod sahrane novi sad novosadsko porodilište JKP Gradsko zelenilo lisje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza bez vode Spens Voša smanjen pritisak vode servisne informacije novi sad groblje almaško groblje havarija na vodovodu Elektrodistribucija Novi Sad betanija gradsko groblje vojvodina ns seme servisne informacije elektrovojvodina Daško i Mlađa odbojka OK Vojvodina isključenja struje bez struje