KCNS: Kraj septembra u znaku otvorene umetnosti (FOTO)

KCNS: Kraj septembra u znaku otvorene umetnosti (FOTO)

Trodnevna manifestacija Dani otvorene umetnosti "Novi Sad Open Art – NOA", u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, počeće 30. septembra u Dvorcu Eđšeg i trajaće do 4. oktobra.

Na konferenciji za novinare o ovom projektu pričali su direktor novosadskog Kulturnog centra, Bojan Panaotović, pomoćnik direktora i selektorka NOA Sunčica Marković, istoričarka umetnosti, kustoskinja i selektorka manifestacije Biljana Jotić i fotograf Slobodan Anđelković.

Pres konferencija (l-d): Jotić, Anđelković, Marković, Panaotović

Manifestacija NOA održava se treći put zaredom i svake godine donosi nove ideje i razrađuje nove teme, a sve sa ciljem promovisanja umetnika mlađe generacije kao i približavanja savremene srpske umetničke scene publici.  Fokus “Novi Sad Open Art 2016” biće stavljen na skulpturu, odnosno pomoću programske organizacije sagledavaće se tema Narativa u savremenoj skulpturi, a celokupan koncept izmešta se u novi kulturni  prostor  Novog Sada, u staru streljanu - dvorac Eđšeg. Selektorka i pomoćnica direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković rekla je da ovogodišnja manifestacija akcenat stavlja na vajarstvo i fotografiju te će sugrađani imati priliku da se upoznaju sa ovim umetničkim disciplinama.

 - Ovogodišnja manifestacija NOA staviće fokus na mlade vajare, skulptore i fotografe. Ono što je takođe zanimljivo je to da će se celokupan program održati u staroj streljani Eđšeg – rekla je Marković.

Fotografija rada Milijane Lazović

“Novi Sad Open Art 2016” počinje 30. septembra 2016. godine u 17 časova u  dvorcu Eđšeg, postavkom radova, pažljivo selektovanih učesnika, te likovnim susretima prilikom kojih će učesnici stvarati predmete u glini, profesionalni fotografi fotografisati sastajanje i nastajanje, zatim će se tema razrađivati prilikom razgovora koje će zajedno sa učesnicima i selektorima voditi počasni gosti “Novi Sad Open Art 2016”, akademski vajari Đorđe Aralica i Rade Marković. Direktor Kulturnog centra Novog Sada naglasio je da se ova ustanova trudi da uvek sugrađanima ponudi konkretan i kvalitetan kulturni sadržaj i da će uvek tome težiti.

 - Mi smo kao ustanova pre nešto više od godinu dana pokrenuli akciju protiv kiča i šunda, o tome je upoznat ceo region. Kada govorimo o zagađenoj svetskoj medijskoj sceni, jer to nije samo problem kod nas, govorimo o potrebi da kultura i autentično stvaralaštvo nadvladaju jeftinoću kič sadržaja, veoma je važno da imamo i rešenje, ideje i predloge šta ćemo konkretno uraditi. Ključno pitanje je šta ćemo ponuditi mladima? Mi kontinuirano nudimo konkretne sadržaje, jedan od takvih je i ovaj festival na kom će na desetine talentovanih ljudi imati priliku da javnosti pokaže svoje stvaralaštvo. Svim srcem Kulturni centar Novog Sada podržaće naše matične, idejne projekte, ali i druge gostujuće. Želimo da udahnemo život Staroj streljani, to je želja i politika grada Novog Sada, gradonačelnika  i uprave za kulturu. Tamo će biti sve učestaliji programi ovakvog tipa – rekao je Panaotović.

Sunčica Marković i Bojan Panaotović

Istoričarka umetnosti i kustoskinja Biljana Jotić rekla je da ovaj projekat promoviše komunikciju između umetnika, istoričara umetnosti i publike.

- Izuzetnom aktivnošću koju pruža Kulturni centar Novog Sada ostavrili smo saradnju koja traje. Cilj ovog projekta je promocija umetnika mlađe generacije, ove godine su to vajari i fotografi – rekla je Jotić dodavši da će mladi umetnici imati prilike da upoznaju afirmisane i poznate skulptore  sa kojima će moći da razmene iskustva.

Drugog dana manifestacije “Novi Sad Open Art” održaće se stručno vođenje kroz izložbu, a prvi deo ovogodišnjeg programa završiće se vajarskim radionicama za decu i njihove roditelje, a vodiće ih Milijana Lazović, master vajarstva i Smilja Kubet, akademski slikar.  Svoje viđenje projekta izneo je i jedan od učesnika, fotograf Slobodan Anđelković, rekavši da su ovakve manifestacije izuzetno značajne za mlade neafirmisane umetnike.

Fotografija rada Milana Kulića

- Lepo je znati da nismo u svemu ovome sami, jer znamo svi da umetnost i kultura generalno prolaze kroz težak period i svima nam je potrebno osveženje, mogli bismo reći "moderna renesansa". Za mene je ovo prilika da se vratim svojim počecima i da se afirmišem, mislim da ćemo uspeti da stvorimo nešto lepo i novo – rekao je Anđelković.

Manifestacija će se nastaviti i posle skidanja postavke humanitarnom aukcijom na kojoj će biti prodavani predmeti i fotografije nastali na likovnim radionicama, a koja će se održati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada 15. Novembra 2016. godine.

Selektori NOA 2016: Sunčica Marković (akademska slikarka i pomoćnik direktora Kulturnog centra Novi Sad), Biljana Jotić (istoričarka umetnosti i kustoskinja) i Ksenija Kastratović (istoričarka umetnosti i menadžer). 

Vajari učesnici NOA 2016: Anđela Grabež, Božo Terzić, Jelena Koštica, Predrag Kovačić, Marko Crnobrnja, Ivana Milev, Petar Sibinović, Nevena Vuksanović , Milan Kulić, Filip Baralić, Milijana Lazović, Bojan Grujić i Ljubomir Šćepanović

Fotografi učesnici NOA 2016: Ivan Pejak, Nikola Popović, Mila Pejić, Slobodan Junior Anđelković, Nada Matić, Dragan Klem, Drota Santo, Marko Eremić, Nikola Vujić, Nemanja Milenković, Natalija Miladinović, Vojislav Radovanović, Jelena Milosavljeić i Milica Stojanac.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje bez vode raspored sahrana novi sad MUP klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija RHMZ horoskopski znaci policija vremenska prognoza novi sad Isključenje struje novosađani Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje mup novi sad raspored sahrana i ispraćaja Dom zdravlja Novi Sad novorođenčad servisne informacije novi sad sahrane novi sad isključenje vode bebe horoskop Dom zdravlja novosadsko porodilište dnevni horoskop betanija jkp novosadska toplana