KCNS: Ledena tišina - Obeležavanje Novosadske racije

KCNS: Ledena tišina - Obeležavanje Novosadske racije

Kulturni centar Novog Sada i ove godine nizom kulturnih događaja obeležava jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada - „Novosadsku raciju“. U okviru programa „Ledena tišina“, Novosađani će imati priliku da se od 20. do 30. januara, kroz različite izložbe i predavanja, bliže upoznaju sa nemilim događajima koji je 1942. godine zadesio nedužne Novosađane, među kojima su se našli i izuzetni umetnici, čiji se rad i talenat i dan danas pamti.

U okviru obeležavanja 73. godišnjice Novosadske racije, 20. januara u 12 sati u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada biće otvorena izložba „Atelje Bogdana Šuputa“ na kojoj će posetioci kroz dela, dokumente i predmete upoznati ličnost ovog mladog novosadskog slikara, čije stvaralaštvo naglo prestaje u danima racije. Svi izloženi predmeti deo su obimne privatne kolekcije Đure Popovića, a selekciju je napravio dr Vladimir Dimovski, koji je zadužen i za stručno vođenje izložbe. Posetioci će moći da se upoznaju sa radom slikara koji predstavlja značajnu ličnost srpske umetničke scene između dva rata, vrlo dobro ocenjenu od tadašnje publike i kritike. Iako je Šuputovo stvaralaštvo kratko trajalo, to nikako ne umanjuje vrednost slikara koji se nije ponavljao, nije zapadao u manir, pa se stoga i njegov dalji razvoj ne može lako predvideti. Bio je ličnost koja je na vreme prepoznala da je slikarstvo medij kroz koji se najdirektije izražava, i nije se puno zanimao za teoretisanja u umetnosti. Bio je velika nada i najtalentovaniji slikar u svojoj generaciji. Nekoliko boravaka u Parizu mu je bilo dovoljno da, uz Peđu Milosavljevića i Ljubica Sokić, prepozna ono što je njegovom slikarstvu bilo potrebno. Pored toga, njegov opus čine izuzetno vešte grafike u tehnici linoreza i drvoreza, ali i karikature i crteži. U izložbenu postavku su uvršteni i lični predmeti, te će i kroz njih posetioci doživeti intimnu atmosferu ateljea Bogdana Šuputa.

 

Izložba fotografija “Nestali u Holokaustu - Zemun, svaka slika priča priču",  koju organizuju Jevrejska opština Zemun i novosadski Kulturni centar, biće otvorena u četvrtak 21. januara u 12 časova na Tribini mladih. O postavci će govoriti član UO “Terafominga”  Aleksandar Nećak, kao i autor izložbe Nenad Fogel, koji je predsednik jevrejske opštine Zemun, a posetioce će pozdraviti i član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović i v.d. direktora KCNS Bojan Panaotović. Ova izložba predstavlja uporedni i sveobuhvatni prikaz života i smrti zemunskih Jevreja. Kroz niz životnih fotografija, prikazuje se njihov društveni i verski život u prvoj polovini XX veka, zanimanja kojima su se bavili, njihova svakodnevnica, porodični život, njihov odnos prema državi i sopstvenoj građanskoj ulozi. Sugrađani će ovu izložbu moći da pogledaju do 30. januara.

 

 

Od 25. do 30. januara program „Ledena tišina” biće u znaku edukativnih predavanja. Posetioci će imati priliku da saznaju više o Novosadskoj raciji, Holokaustu i  drugim događajima koji ostavili neizbrisv trag u istoriji. Program predavanja počeće 25. januara tribinom “Holokaust na tlu Jugoslavije”, dok će završno predavanje, 29. januara, govoriti o mučeničkom stradanju Prote Vlaškovića. Sve tribine su besplatne i biće održane na Tribini mladih sa početkom u 18 časova.

 

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

 

Više informacija o programima sugrađani mogu naći na zvaničnom sajtu Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan