KCNS: Novi film Želimira Žilnika otvara Euro-In film festival

KCNS: Novi film Želimira Žilnika otvara Euro-In film festival

Festival evropskog i nezavisnog filma, 22. po redu, biće održan od 4. do 28. decembra u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Svečano otvaranje najavljeno je za utorak u 20 časova, a obeležiće ga novi filmovi tri izuzetna, svetski priznata stvaraoca, čije je delo neraskidivo vezano za Novi Sad: "Najlepša zemlja na svetu" Želimira Žilnika, "Jovan Hranilović – čovek spajanja" Milana Belegišanina i  "Ernest Hemingvej – prosvetljavanje: Život i misli u beskonačnosti vremena" Nene Tot Redžić.

"Najlepša zemlja na svetu" snimljena je u produkciji Nanookfilm iz Austrije, u koprodukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, "Tramal Films" iz Slovenije i "Factum" iz Hrvatske.

Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i prava boravka. Gledamo njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća – dok savladavaju jezik, pokazuju veštine u svojim profesijama, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, takođe, priča o novim i starim prijateljstvima, o osećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih pretnji i porodičnih patrijalhalnih stega, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Glavni junak je dvadesettrogodišnji Bagher, koji je na put iz Avganistana krenuo kao sedamnaestogodišnjak, iz porodice razorene ratom. Posle tri godine puta – kroz Iran, Tursku, Grčku i preko Balkana, stigao je u Austriju u velikom migrantskom talasu 2015. godine. Pokazao se kao hrabar, častan i inteligentan mladić. Savladao je nemački jezik, ima nekoliko vrednih i inteligentnih prijatelja. Na putu su "evropeizacije" kada se iznenada pojavljuje Bagherov deda Haidar, koji u Austriju stiže ilegalno i na kratko, preko Slovenije. Došao je da Bagheru prenese poruku i ostavi zavet, da je na njemu da očuva ime i porodičnu tradiciju, jer su ostali muškarci izginuli. Pojava dede Haidara dovodi do nedoumica, evociranja prošlosti, konflikata i serije novih lavirinta, iz kojih Bagher i njegovi prijatelji pronalaze izlaz.

Novi Žilnikov film premijerno je prikazan na DocLisboa festivalu, a nakon novosadske projekcije biti emitovan 5. decembra u Zagrebu.

Program ovogodišnjeg Euro-In film festivala može se pogledati ovde.

Cena ulaznica za filmove iz grupe "Mejn-strim" i  "Dani italijanskog filma" iznosiće 200 dinara, za filmove iz ciklusa "Francuski filmski karavan" 150 dinara, dok je za sve ostale projekcije ulaz slobodan.

Izvori: Radio-televizija VojvodineKulturni centar Novog Sada

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

havarija na vodovodu horoskop raspored sahrana novi sad bez vode porodilište servisne informacije Miloš Vučević novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad gradonačelnik Miloš Vučević radosne vesti gradsko groblje matična knjiga rođenih isključenja struje almaško groblje sahrane telep dunav novorođenčad jkp lisje horoskopski znaci EPS betanija bez struje RHMZ elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja bebe