KCNS: Novi film Želimira Žilnika otvara Euro-In film festival

KCNS: Novi film Želimira Žilnika otvara Euro-In film festival

Festival evropskog i nezavisnog filma, 22. po redu, biće održan od 4. do 28. decembra u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

Svečano otvaranje najavljeno je za utorak u 20 časova, a obeležiće ga novi filmovi tri izuzetna, svetski priznata stvaraoca, čije je delo neraskidivo vezano za Novi Sad: "Najlepša zemlja na svetu" Želimira Žilnika, "Jovan Hranilović – čovek spajanja" Milana Belegišanina i  "Ernest Hemingvej – prosvetljavanje: Život i misli u beskonačnosti vremena" Nene Tot Redžić.

"Najlepša zemlja na svetu" snimljena je u produkciji Nanookfilm iz Austrije, u koprodukciji sa Radio-televizijom Vojvodine, "Tramal Films" iz Slovenije i "Factum" iz Hrvatske.

Film prati grupu mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i prava boravka. Gledamo njihove strepnje, međusobna ohrabrenja i postignuća – dok savladavaju jezik, pokazuju veštine u svojim profesijama, bistrinu i znanje na prijemnim ispitima za škole i fakultete. Film je, takođe, priča o novim i starim prijateljstvima, o osećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih pretnji i porodičnih patrijalhalnih stega, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Glavni junak je dvadesettrogodišnji Bagher, koji je na put iz Avganistana krenuo kao sedamnaestogodišnjak, iz porodice razorene ratom. Posle tri godine puta – kroz Iran, Tursku, Grčku i preko Balkana, stigao je u Austriju u velikom migrantskom talasu 2015. godine. Pokazao se kao hrabar, častan i inteligentan mladić. Savladao je nemački jezik, ima nekoliko vrednih i inteligentnih prijatelja. Na putu su "evropeizacije" kada se iznenada pojavljuje Bagherov deda Haidar, koji u Austriju stiže ilegalno i na kratko, preko Slovenije. Došao je da Bagheru prenese poruku i ostavi zavet, da je na njemu da očuva ime i porodičnu tradiciju, jer su ostali muškarci izginuli. Pojava dede Haidara dovodi do nedoumica, evociranja prošlosti, konflikata i serije novih lavirinta, iz kojih Bagher i njegovi prijatelji pronalaze izlaz.

Novi Žilnikov film premijerno je prikazan na DocLisboa festivalu, a nakon novosadske projekcije biti emitovan 5. decembra u Zagrebu.

Program ovogodišnjeg Euro-In film festivala može se pogledati ovde.

Cena ulaznica za filmove iz grupe "Mejn-strim" i  "Dani italijanskog filma" iznosiće 200 dinara, za filmove iz ciklusa "Francuski filmski karavan" 150 dinara, dok je za sve ostale projekcije ulaz slobodan.

Izvori: Radio-televizija VojvodineKulturni centar Novog Sada

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan