KCNS: Obeležavanje 75. godišnjice Novosadske racije

KCNS: Obeležavanje 75. godišnjice Novosadske racije

Kulturni centar Novog Sada i ove godine nizom kulturnih događaja obeležava jedan od najtragičnijih događaja u istoriji grada Novog Sada, „Novosadsku raciju“. U okviru programa „Ledena tišina“, sugrađani će imati priiku da se od 24. do 26. januara, kroz različite izložbe i predavanja, bliže upoznaju sa nemilim događajima koji je 1942. godine zadesio nedužne Novosađane, među kojima su se našli i izuzetni umetnici, čiji se rad i talenat i dan danas pamti.

U okviru obeležavanja 75. godišnjice Novosadske racije, u utorak 24. januara u 12 sati biće otvorena i izložba “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije 1942. godine”. Izložbu će otvoriti direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, dr Milan Micić i muzejski savetnik u Muzeju Vojvodine, dr Drago Njegovan. 
 
Od 24. do 26. januara program „Ledena tišina” biće u znaku edukativnih i izuzetno značajnih predavanja. Posetioci će imati priliku da saznaju više o Novosadskoj raciji, i  drugim događajima koji ostavili neizbrisv trag u istoriji Novog Sada. Program predavanja počeće 24.januara na Tribini mladih  sa početkom u 12.30, a tema o kojoj će pričati autor doktor Drago Njegovan biće „Ulazak mađarske vojske u Bačku aprila 1941“. Predavanja će se nastaviti 25. januara na kojoj će doktor Milan Micić govoriti na temu „Kolonistička naselja u Bačkoj 1920–1941“  i 26. januara čija će tema predavanja biti „Mađarski okupacioni režim u Bačkoj 1941“, autora doktora Aleksandra Horvata. Obe tribine počinju u 12 časova na Tribini mladih.  
 
Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 04. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.
Više informacija o programima sugrađani mogu naći na zvaničnom sajtu Kulturnog centra Novog Sada kao i putem društvenih mreža.
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan