KCNS: Održana tribina "Kupujmo domaće ili kako uspeti u Srbiji" (FOTO)

KCNS: Održana tribina "Kupujmo domaće ili kako uspeti u Srbiji" (FOTO)

Tribina "Kupujmo domaće ili kako uspeti u Srbiji" održana je u utorak, 1. avgusta, u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Aleksandar Kosovac, srpski biznismen, a o ovoj temi govorili su i Branko Radun, politički analitičar i Željko Injac, urednik sajta "Vidovdan".

Pozdravljajući prisutne, Branko Radun je rekao da je podrška domaćem biznisu i preduzetništvu kao tema kod nas, do sada, bila  prilično zapostavljena. On je naglasio da se privrede bogatijih zapadnih zemalja oslanjaju na sopstvene tehnologije, dok smo se mi posle petooktobarskih promena opredelili za prepuštanje privrednog života tržištu i stranim kompanijama, koje na velika vrata ulaze na mala tržišta i stvaraju dominantan položaj.

Željko Injac je kazao da kod nas postoji predrasuda da smo lenj narod i da, samim tim, nismo predodređeni da ostvarimo neke velike ekonomske rezultate. Međutim, uprkos lošoj privatizaciji, sprovedenoj posle petooktobarskih događaja, naša zemlja ima dosta resursa i veliki broj obrazovanih ljudi koji su naš potencijal i mogu da iznesu ekonomske reforme koje su nam potrebne.

Aleksandar Kosovac, koji je kapital stekao tokom dve i po decenije poslovanja u Italiji i Americi, a prošle godine je došao iz SAD i u Novom Sadu otvorio fabriku za proizvodnju muškog i ženskog veša "Alex chi", koja uspešno posluje – govorio je o mogućnostima napretka u Srbiji i pokretanju privatnog biznisa.

On je preneo svoje iskustvo o uspešnom započinjanju biznisa u našoj zemlji.

- Patriotska ekonomija podrazumeva ne samo kupovinu domaćih proizvoda, nego rad na kvalitetu domaćih proizvoda koji će biti prepoznatljivi i u Srbiji, ali i u svetu. Mala i srednja preduzeća mogu oživeti i pokrenuti srpsku privredu, ali je potrebno da se ugledaju na sebi slična preduzeća koja već uspešno posluju u svetu – objasnio je Kosovac.

On je poručio mladim ljudima da ne odlaze u inostranstvo, nego da ostanu ovde i da, između ostalog, uče i zanate. Naveo je primer iz ličnog iskustva kada je jedva u Novom Sadu pronašao bravara za svoje preduzeće.

- Srbija je "tanka" na polju zanata i ko god se lati nekog dobrog zanata i ispeče ga, moći će da živi od svog rada – poručio je Kosovac na kraju tribine.

Foto: Kulturni centar Novog Sada

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe bez struje betanija zdravlje Isključenje struje obeležavanje novosadske racije raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište korona virus vlada srbije bez vode elektrovojvodina astrologija isključenja struje isključenje vode servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad dnevni horoskop zodijak novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo izmena trase autobusa horoskop jkp lisje uhapšen diler JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JGSP "Novi Sad" sahrane novi sad