KCNS: Predavanje o Svetozaru Miletiću

KCNS: Predavanje o Svetozaru Miletiću

U Kulturnom centru novog Sada, u četvrtak, 28. januara, sa početkom u 17 časova na Tribini mladih biće održano predavanje „Politički pokret Svetozara Miletića“. Predavač je istoričar dr Miloš Savin.

- Cilj predavanja je upoznavanje zainteresovane javnosti sa značajem, delom i političkim kretanjima Svetozara Miletića. Biće napravljena retrospektiva niza istorijskih događaja i procesa u 19. veku u kojima je značajnu ulogu imao Miletić. Neke od tema predavanja biće i srpski pokret u Vojvodini 1848-1849, formiranje Srpskog liberalnog građanstva, ukidanje Srpske Vojvodine, odnos Miletića prema Srbiji, ugarski paralamentarizam, panslavizam, socijalno pitanje, navodi se u najavi.

Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o Svetozaru Miletiću koji je jedna od ključnih ličnosti u istoriji Novog Sada i srpskoj istoriji uopšte. Advokat, gradonačelnik, urednik novina, poslanik i pre svega jedan od najuticajnijih srpskih političara u drugoj polovini 19. veka bio je Miletić, koji je najveći deo svog života posvetio borbi za veća prava i bolji život Srba na prostoru Austougarske monarhije i formiranju Srpske Vojvodine.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija KCV raspored sahrana novi sad bez vode jkp lisje RHMZ bebe raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje isključenje vode novosadsko porodilište Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje servisne informacije Aleksandar Vučić javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija matičar novi sad servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novosađani betanija 27. novosadski maraton izmena režima saobraćaja novorođenčad sahrane novi sad jkp novosadska toplana novosadska policija elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad