KCNS: Prepuna sala na predavanju dr Nikole Čanka (FOTO)

KCNS: Prepuna sala na predavanju dr Nikole Čanka (FOTO)

Pred brojnom publikom, u okviru ciklusa predavanja "Ja, prvo lice množine", u sredu je u Klubu Tribina mladih održano predavanje prof. dr Nikole Čanka – doktora Nika pod nazivom "Vreme je da se zaljubiš (u sebe)", javlja Kulturni centar Novog Sada.

Kako se navodi u saopštenju, ovo predavanje – koje je "palo" na pravoslavni praznik zaštitnika vina Svetog Trifuna, kao i na Valentinovo koji se obeležava kao Dan zaljubljenih – Dr Nik je započeo video-zdravicom, "Vinskom pesmom" iz opere Travijata. koju u srpskoj verziji izvodi Miroslav Ilić.


Potom je predavač poručio okupljenoj publici da Dan zaljubljenih može da bude dobar povod da se pozabavimo sobom,  fokusiramo na ono što jesmo i na sve ono što želimo da budemo. Jer, to kako se ponašamo i šta osećamo nije nešto što je zadato, nego je proizvod sticaja okolnosti, našeg vaspitanja ili naše lenjosti. Sve to se može promeniti pogledom u sebe.

- Za većinu ljudi život je postao jedan veliki rijaliti. Voajerišemo i bavimo se tuđim životima, trpajući nos u tuđe novčanike, krevete, opredeljenja, stavove i sve ostalo. Sve to je, u osnovi, bežanje od samog sebe i izraz nespremnosti da se pogledamo u ogledalu sopstvene savesti, jer se bojimo da ćemo videti nešto što ne želimo – objasnio je dr Nikola Čanak.


Deo predavanja o ljubavi kao inspiraciji, autor tribine "začinio" je stihovima iz čuvene pesme „Plavi čuperak“ Mike Antića. Od čuvenog pesnika s kojim se nekada družio, dobio je u jednoj prilici ovakav nauk: “Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da prebrodiš trenutak, jer trenutak je duži i teži od večnosti“.  


Zatim je Dr Nik uputio prisutne da su zaljubljenost i ljubav dve potpuno različite stvari. Zaljubljenost, naučno je dokazano, može da traje maksimalno 14 meseci, pa presuši.

Ljubav je mnogo više, to je smesa osećanja, paleta emocija. Još je Aristotel dijagnostifikovao 11 vrsta ljubavi – prema voljenoj osobi, otadžbini, detetu, umetnosti...

- Pogrešno je lične neuspehe opravdavati sudbinom. Sudbinsko je jedino to da se svi rađamo sa rancem na leđima u kojem je alat za oblikovanje naše sudbine. Od nas samih zavisi kako ćemo taj alat koristiti – zaključio je Dr Čanak.


Na kraju predavanja publiku, koja je prepunila salu Tribine mladih KCNS, počastio je čuvenim hitom Elvisa Prislija "It’s now or never", kaže se na kraju saopštenja iz Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan