KCNS: Sutra predavanje o Milanu Kašaninu

KCNS: Sutra predavanje o Milanu Kašaninu

Tribina "Milan Kašanin, aristokrata srpske inteligencije" biće održana u sredu, 19. jula, u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je istoričar Srđan Graovac.

Umetnik koji je slikao rečima, zatočnik bogatstva duhovnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda, prvi i poslednji aristokrata srpske inteligencije, sve su to opisi sadržani u karakteru grandiozne ličnosti kakva je bio veliki Milan Kašanin.

Kritičar umetnosti i književnosti, istoričar umetnosti, pripovedač, romansijer, Kašanin je rođen u Belom Manastiru 21. februara 1895. godine, a preminuo je u Beogradu 21. novembra 1981. godine. Bio je prvi i poslednji direktor Muzeja savremene umetnosti i Muzeja Kneza Pavla, a kasnije i Galerije fresaka Srpske akademije nauka i umetnosti. Kašanin je, iskustveno, znalački, ali intuitivno i pronicljivo, prvi u srpskoj nauci razumeo da je srpska kultura autentična i sintetička kategorija vrhunaca različitih dometa razvoja evropske civilizacije. Sagledavši celinu srpske kulture, koja se nastavlja na vizantijsku, mediteransku, Kašanin je u istoriju književnosti uveo pojam naše "srednjovekovne osećajnosti" i zbog toga je učio da treba pisati samo o onome što volimo i čemu se divimo.

Njegovi ogledi, kako oni o srednjovekovnoj sklupturi, slikarstvu, arhitekturi, tako i njegovi eseji o srpskim pesnicima i piscima uistinu su apoteoze bez premca u našoj književnosti. Bez razumevanja i promišljanja estetskog prožimanja romejske i srpske kulture, nemoguće je poimanje naše osobenosti, naše prošlosti i budućnosti.

Premda je u pitanju izuzetno značajna ličnost srpske kulture, Kašanin nije pominjan u školskom sistemu. Razlozi su bili političke prirode – bio je blizak prijatelj i upravnik muzeja kneza Pavla i na toj funkciji ostao je do kraja Drugog svetskog rata. Možda je došao trenutak da najobrazovaniji srpski intelektualac prethodnog veka, čovek koji je najzaslužniji što su umetnost i književnost srpskog nemanjićkog srednjeg veka, danas uopšte i poznati akademskoj i neakademskoj javnosti u Srbiji i Evropi, dobije zasluženo mesto u srpskom Panteonu velikana uma.

Razgovori u okviru predstojeće tribine predstavljaju dobru priliku da se pomenuta tema osvetli, makar u meri osnovnih saznanja o ličnosti i delu Milana Kašanina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci astrologija gradsko groblje sremski karlovci bebe novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije isključenja struje jkp novosadska toplana bez struje novosadsko porodilište bez vode sahrana raspored sahrana novi sad horoskop servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad matičar novi sad detelinara sahrane JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza Isključenje struje elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu isključenje vode jkp lisje betanija