KCNS: Sutra predavanje o Milanu Kašaninu

KCNS: Sutra predavanje o Milanu Kašaninu

Tribina "Milan Kašanin, aristokrata srpske inteligencije" biće održana u sredu, 19. jula, u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je istoričar Srđan Graovac.

Umetnik koji je slikao rečima, zatočnik bogatstva duhovnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda, prvi i poslednji aristokrata srpske inteligencije, sve su to opisi sadržani u karakteru grandiozne ličnosti kakva je bio veliki Milan Kašanin.

Kritičar umetnosti i književnosti, istoričar umetnosti, pripovedač, romansijer, Kašanin je rođen u Belom Manastiru 21. februara 1895. godine, a preminuo je u Beogradu 21. novembra 1981. godine. Bio je prvi i poslednji direktor Muzeja savremene umetnosti i Muzeja Kneza Pavla, a kasnije i Galerije fresaka Srpske akademije nauka i umetnosti. Kašanin je, iskustveno, znalački, ali intuitivno i pronicljivo, prvi u srpskoj nauci razumeo da je srpska kultura autentična i sintetička kategorija vrhunaca različitih dometa razvoja evropske civilizacije. Sagledavši celinu srpske kulture, koja se nastavlja na vizantijsku, mediteransku, Kašanin je u istoriju književnosti uveo pojam naše "srednjovekovne osećajnosti" i zbog toga je učio da treba pisati samo o onome što volimo i čemu se divimo.

Njegovi ogledi, kako oni o srednjovekovnoj sklupturi, slikarstvu, arhitekturi, tako i njegovi eseji o srpskim pesnicima i piscima uistinu su apoteoze bez premca u našoj književnosti. Bez razumevanja i promišljanja estetskog prožimanja romejske i srpske kulture, nemoguće je poimanje naše osobenosti, naše prošlosti i budućnosti.

Premda je u pitanju izuzetno značajna ličnost srpske kulture, Kašanin nije pominjan u školskom sistemu. Razlozi su bili političke prirode – bio je blizak prijatelj i upravnik muzeja kneza Pavla i na toj funkciji ostao je do kraja Drugog svetskog rata. Možda je došao trenutak da najobrazovaniji srpski intelektualac prethodnog veka, čovek koji je najzaslužniji što su umetnost i književnost srpskog nemanjićkog srednjeg veka, danas uopšte i poznati akademskoj i neakademskoj javnosti u Srbiji i Evropi, dobije zasluženo mesto u srpskom Panteonu velikana uma.

Razgovori u okviru predstojeće tribine predstavljaju dobru priliku da se pomenuta tema osvetli, makar u meri osnovnih saznanja o ličnosti i delu Milana Kašanina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina jkp lisje vremenska prognoza Petrovaradin JGSP "Novi Sad" bebe isključenja struje Vreme u Novom Sadu novorođenčad servisne informacije novi sad novi sad isključenje vode bez vode novosađani bez struje betanija Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad Isključenje struje jkp zoohigijena i veterina Elektrodistribucija Novi Sad sahrane Radio televizija vojvodine novosadsko porodilište NATO bombardovanje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad Novosadski polumaraton Spens gradsko groblje