KCNS: Sutra tribina o životu i stvaralaštvu Laze Kostića

KCNS: Sutra tribina o životu i stvaralaštvu Laze Kostića

Predavanje pod nazivom "Laza Kostić među javom i med snom" održaće se na "Tribini mladih" u Kulturnom centru Novog Sada, u četvrtak, 22. juna, s početkom u 19 sati.

Organizator je istoričar Milovan Balaban, a gost je Fata Eganović, diplomirani filolog, pesnik, esejista i književni kritičar.

Na tribini će biti reči o ličnosti, poeziji i vremenu u kom je živeo pesnik Laza Kostić. Osim što je, uz Jovana Jovanovića Zmaja i Đuru Jakšića, kao pesnik bio najtipičniji predstavnik srpskog romantizma druge polovine 19. veka, on je slovio za verovatno najsvestranijeg intelektualca svog vemena. Filozof, doktor pravnih nauka, profesor Novosadske gimnazije, političar i saborac Svetozara Miletića u Ugarskom parlamentu, jedan od prvaka Ujedinjene omladine srpske koja je bila zagovarač nacionalnog ujedinjenja srpskog naroda. Poliglota i učesnik Berlinskog kongresa 1878. godine. Tamo se, zajedno sa Jovanom Ristićem, borio za srpsku nezavisnost na ovom skupu velikih sila. Između ostalog i književni kritičar kao i jedan od urednika "Glasa Crnogorca" na Cetinju kod knjaza Nikole Petrovića.

Na predavanju će poseban naglasak biti dat na sam kraj pesnikovog života, kada se, u verovatno najlepšoj srpskoj ljubavnoj pesmi "Santa Maria della Salute", sublimira čitav život pesnika i kada Laza Kostić kroz molitveno obraćanje Bogorodici ispoveda sve svoje životne muke, svoje grehe i svoje zablude, diveći se hramu posvećenom Bogomajci, ali i moleći je da, između ostalog, razume njegov odnos prema Lenki Dunđerkoj, devojci koja je ušla u njegovu sudbinu kao osoba koja ga je inspirisala u emocionalnom i umetničkom smislu, ali i, nesvesno, razotkrila njegove egzistencijalne probleme i stremljenja usmerena ka večnosti, kojoj je uvek hodio i kako ju je oduvek shvatao njegov, i u vekovnom ropstvu, slobodarski narod.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" bez vode bebe bez struje isključenja struje havarija na vodovodu elektrovojvodina matična knjiga rođenih almaško groblje novorođenčad sahrane porodilište isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja centralno groblje u Futogu horoskop novosadsko porodilište horoskopski znaci jkp novosadska toplana radosne vesti RHMZ novosađani betanija JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije jkp lisje novi sad raspored sahrana novi sad gradsko groblje servisne informacije novi sad