KCNS: Za tribinu o genetičkom poreklu Srba tražila se stolica više (FOTO)

KCNS: Za tribinu o genetičkom poreklu Srba tražila se stolica više (FOTO)

Tribina "Genetičko poreklo Srba i drugih evropskih naroda" održana je u četvrtak, 18. oktobra, u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada i pobudila je veliku pažnju Novosađana. O ovoj temi govorili su Željko Injac, glavni urednik sajta "Vidovdan", i Goran Šarić, katolički teolog i istoričar.

Otvarajući tribinu, Željko Injac je kazao da tema o genetskom poreklu evropskih naroda, uključujući i Srbe, izaziva veliko interesovanje u poslednje vreme na ovim prostorima i, uopšte, kod slovenskih naroda. U prošlosti je dominirala uglavnom nemačka istorijska škola koja je na Slovene "gledala kao na nekakve Indijance". Kako nauka napreduje, genetika dosta pomaže da neke činjenice, koje su do sada bile sakrivene, najzad izađu na videlo.

Goran Šarić je predavanje započeo konstatacijom da je poslednjih  200 godina na Balkanu britanska politika nepogrešivo uvek radila protiv naših interesa. Turska, koju su tada zvali "bolesnikom sa Bosfora", održavana je "na aparatima" samo da Srbija ne bi dobila svoju državu. Zašto? Zato da bi se Rusiji zaprečio izlaz na Jadran. Velika Britanija imala je politiku "Balance of power“ i nikada nije htela da dozvoli da neka država, pa bila to Francuska ili Nemačka ili Rusija, postane toliko jaka da ugrozi njene interese.


Tokom celog 19. veka postojao je prećutni dogovor između Britanije i Austrougarske koji se ogledao u tome da je Austrougarska uvek stajala na stranu britanske kolonijalne politike drugde u svetu, a Britanija je, zauzvrat, podržavala habzburšku politiku na Balkanu.

- Možda i poslednja velika pobeda austrougarske diplomatije bilo je stvaranje albanske nacije od heterogenih plemena koja se nisu međusobno razumela, imala su četiri veroispovesti i različite jezike. Takvu jednu "masu", koja je bila lojalna  svakom okupatoru, oni su pretvorili u naciju samo zato da Srbija ne bi izašla na more – naveo je Šarić.


Kada je srpska vojska oslobodila Skadar, Drač i Valonu i kada je dočekana kao oslobodilačka, Britanija i Austrougarska usmeravale su Srbiju na Bugarsku i zabranjivale joj da "gleda preko Drine". Austrougarska je najviše strahovala od toga da bi Srbija mogla da ujedini sve Južne Slovene i da će to značiti kraj austrougarskog carstva.

- Bili su u pravu, to se i desilo 1918. godine – konstatovao je Šarić, a zatim prešao na temu autohtoni iz ugla autoriteta iz susednih zemalja.


Naveo je da akademik Franjo Šanjek, teolog i istoričar koji je doktorirao na Sorboni, piše da su Hrvati na Balkanu od kamenog doba, a prof. dr Bisera Solić Buskailo, najveći bošnjački autoritet za jezike, tvrdi da su i Bošnjaci autohtoni. Muftija Zukorlić u svojoj knjizi "Drevna Bosna" ističe da su Sandžaklije i Bošnjaci autohtoni, kao što tvrdi i za Albance. Proizlazi da su svi autohtoni osim Srba, što je, naravno, netačno.

Šarić je kazao da nije istinita tvrdnja da su Srbi bili pod Turcima 500 godina. Podsetio je da je poslednji srpski car Jovan Nenad ubijen u zasedi 1527. godine. Srbi su potpali pod Turke tek 1545, a od tada pa do Karađorđevog ustanka prošlo je 300 godina. Nijedan metar Srbije nije bio 500 godina pod Turcima.


Šarić je u nastavku tribine rekao da nijedan autor iz perioda petog, šestog i sedmog veka ne spominje doseljavanje Slovena. Naveo je i da je najveći arheolog sa ovih prostora, pokojni prof. dr Đorđe Janković, ostao bez profesorskog zvanja na fakultetu jer je otkrio da su Sloveni živeli na Balkanu i u vreme Rima. Na kraju tribine, ponovio je svoju tezu da je najstarija kultura stvorena na Dunavu: najstariji je Lepenski vir, zatim slede Starčevo, pa vinčanska i sopotska kultura.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije bez struje novosadska policija novosađani raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad isključenje vode bebe matičar novi sad novorođenčad bez vode jkp lisje 27. novosadski maraton servisne informacije novi sad KCV klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ izmena režima saobraćaja sahrane novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište jkp novosadska toplana Aleksandar Vučić protest taksista betanija isključenja struje Isključenje struje