KCV: Epidemija ortopedskih trauma, ČISTOĆA: Radimo konstantno

KCV: Epidemija ortopedskih trauma, ČISTOĆA: Radimo konstantno

Niske temperature, sneg, poledica i led – opasna kombinacija koja može da dovede do ozbiljnih povreda. Poslednjih nedelja ovi faktori u mnogome otežavaju kretanje kako pešaka, tako i vozača.

Posebno su ugroženi naši stariji sugrađani. U Kliničkom Centru Vojvodine poručuju da se u ovim ledenim danima znatno povećao broj povreda i preloma. Lekari zbog toga  preporučuju da građani, posebno stariji, što manje izlaze iz kuća, da se što manje kreću po zaleđenim površinama. Načelnik hirurgije Urgentnog centra KCV, doc. dr. Dragan Nikolić kaže da se u poslednjih nedelju dana ozbiljno povećao broj ortopedskih povreda.

- U pitanju je prava epidemija ortopedskih trauma. Obim pregleda je povećan za skoro 50 odsto. U poslednjih šest dana smo imali oko 1800 pregleda, što je zaista mnogo. Naša ustanova ipak može da zbrine i ovako veliki broj pacijenata, međutim postoji drugi problem. Sa povredama nam dolaze većinom pacijenti starije životne dobi, koji zahtevaju operativno zbrinjavanje, sa povećanim preoperativnim rizikom, i povećanom mogućnošću kasnijeg oboljevanja, pa i smrtnih ishoda. Mi smo sposobni da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom, ali bih ipak upozorio građane da budu oprezni – savetuje dr. Nikolić.

Povrede sa kojima se susreću lekari u Urgentnom centru su uobičajne za ovo doba godina. To potvrđuje i dr. Srđan Ninković, specijalista ortopedske hirurgije.

- U pitanju su uglavnom prelomi donjeg okrajka ručnog zgloba, prelomi kuka i gornjeg okrajka nadlaktice. Zamolio bih građane da budu strpljivi, jer sve one kojima je potrebna operacija često ne možemo zbrinuti na dan traume. Svaki dan se radi u tri operacione sale, a nekada i u četiri.

KO JE ODGOVORAN?

U slučaju da se povreda usled neočišćenog snega i leda desi na javnoj površini, odgovornost snose grad Novi Sad, odnosno nadležna javna komunalna preduzeća. Što se zakonske i pravne strane tiče, u ovakvim slučajevima je moguće tužiti preduzeće koje je zaduženo za održavanje tih površina ili sam grad, kao osnivača. Za pokretanje postupka potrebna je medicinska dokumentacija o povredi i neophodno je da se podnese prijava u nadležnoj policijskoj stanici, da bi se sastavila službena beleška. Parnice po pravilu dobijaju povređeni građani, jedino je pitanje koliko će iznositi visina odštete koju će dobiti.

Najslikovitiji je slučaj jednog novosađanina koji se desio pre osam godina. Tada šezdesetogodišnji Stevan M. se povredio na jednom pešačkom prelazu na Bulevaru Oslobođenja, za čije čišćenje je bila nadležna JKP "Čistoća". Njemu je dodeljena odšteta u visini od skoro milion dinara.


U "Čistoći" navode da njihova zimska služba radi bez problema i poteškoća. Ukupno 147 radnika i kompletna mehanizacija je konstantno na terenu i rade na raščišćavanju centra Grada Novog Sada, prilaza pešačkim prelazima i formiranju pešačkih staza u ulicama koje su obuhvaćene programom njihovog rada.

U preduzeću dodaju da tokom ove zimske sezone još uvek nisu dobili nijednu tužbu građana zbog povreda koje su uzrokovane padom na snegu ili ledu. Prošle godine su imali četiri takve tužbe, dok se ranijih godina dešavalo da taj broj bude i manji. Visina traženih odšteta u proseku iznosi između 90 i 200 hiljada dinara i zavisi od vrste i težine povrede. Ipak, potrebno je napomenuti da je Zimska služba JKP "Čistoće" samo deo sistema održavanja javnih površina i njihovi podaci ne mogu da reprezentuju ukupan broj tužbi i odštetnih zahteva.

U slučaju da se povreda desi ispred privatne kuće ili poslovnog objekta, odgovornost snosi vlasnik ili pravno lice. Građani su dužni da čiste sneg isped svojih objekata, a predviđene su čak i novčane kazne za nesavesne.

Prema informacijama do kojih je došla RTV Vojvodine, u Komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji su do sada imali 14 prijava zbog neuklonjenog snega i leda, ali, kako navode,  nije bilo potrebe za represivnim merama.

Autor: Lajoš Vajda

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera

  pre 2074 dana i 19 sati

  Oko moje zgrade je sve led jer jedino ja i komšija sa prvog sprata čistimo, ostale stanare boli uvo! Niko neće ništa da preduzme a padamo pred zgradom svi: i mladi i stari

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Sanja

  pre 2074 dana i 19 sati

  MOžete da ih prijavite komunalcima :)
  Kazna je 5.000 dinara, samo ne znam da li bi svi u zgradi posebno platili ili zgrada zajednički?

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Džoni B

  pre 2074 dana i 15 sati

  Da svi sve rade, a nikad više porazbijanih ljudi...

  Oceni komentar:
  0
  2