KCV: Na krevetu pacijenta velikim slovima napisano "HIV", pokrenut postupak protiv odgovornih lica

KCV: Na krevetu pacijenta velikim slovima napisano "HIV", pokrenut postupak protiv odgovornih lica

Kod jedne osobe na krevetu na Endokrinologiji Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu napisano je velikim crvenim slovima HIV na očigled svih drugih koji se nalaze u toj bolničkoj sobi ili u nju ulaze, saopštila je Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP).

USOP je napomenuo da se radi o kršenju ljudskih i prava pacijenata.

U saopšenju je navedeno da ta osoba živi sa HIV-om i da je ta oznaka napisana juče i prekjuče na temperaturno-terapijsko-dijeteteskoj listi.

USOP smatra da sve nadležne institucije u Srbiji, uključujući i one najviše državne, treba da odreaguju i da se odgovorne osobe sankcionišu.

– Ministarstvo zdravlja pozivamo da pismenim putem upozori sve zdravstvene institucije da je ovako nešto zabranjeno, a ako je potrebno i da kontinuirano edukuje zaposlene na svim nivoima zdravstvenog sistema republike dok god ne stvorimo uslove za lečenje pacijenata, bez obzira na HIV status, bez stigme i diskriminacije – saopštio je USOP.

Povodom ovog slučaja danas se oglasio i Klinički centar Vojvodine.

– Uprava КCV smatra nedopustivim ovakav vid kršenja prava pacijenta. Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovao odgovorna lica za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak – navodi se u saopštenju koje potpisuje v. d. upravnika KCV-a prof. dr Edita Stokić.

Izvor: N1, mojnovisad.com

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan