KCV: Urađena prva mehanička trombektomija moždanih arterija (FOTO)

KCV: Urađena prva mehanička trombektomija moždanih arterija (FOTO)

U noći između petka i subote, u 1.30 sati, tim Odeljenja Urgentne neurologije Urgentnog centra izveo je prvu mehaničku trombektomiju moždanih arterija u Kliničkom centru Vojvodine i to zahvaljujući dobro obučenim timovima sa Klinike za neurologiju, Odeljenju urgentne neurologije, kao i Klinike za radiologiju i Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju KCV.

Kako se navodi u saopštenju KCV, ovu metodu je u Republici Srbiji do sada jedino rutinski primenjivala Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.

- Sa ponosom možemo da naglasimo da je interventni tim funkcionisao savršeno i da je u potpunosti opravdao reputaciju visokostručne ustanove u kojoj radi. Tim koji je izveo prvu mehaničku trombektomiju činili su: dr sci. med. Aleksandar Jovanović – neurolog, načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, dr Dragan Anđelić – radiolog, dr Severina Zjalić – anesteziolog, i drugi dežurni lekari, organizacione sestre i medicinski tehničari. Uspešnom sprovođenju cele procedure značajno su doprinele medicinske sestre sa Odeljenja urgentne neurologije, koje su učestvovale u zbrinjavanju i nezi pacijenta na samom odeljenju – kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

Izvađeni tromb

Mehanička trombektomija moždanih arterija, predstavlja najsavremeniju metodu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara i podrazumeva mehaničku rekanalizaciju okludirane endokranijalne arterije ekstrakcijom tromba. Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu (unutar prvih 6 sati od pojave simptoma), ovakva intervencija smanjuje rizik u nastanku infarkta mozga i omogućava bolji oporavak pacijenta. Za izvođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih sestara/tehničara, rendgen tehničara i anestetičara. Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije.

- Klinički centar Vojvodine čine visokostručni profesionalci, lekari i medicinske sestre koji su obučeni za primenu najsavremenijih metoda lečenja, po kojima ne zaostaju za najuglednijim svetskim medicinskim centrima. Dobrobit naših pacijenata nam je prvi i najvažniji cilj, te se u tu svrhu konstantno usavršavamo i unapređujemo naš rad – kaže se na kraju saopštenja KCV.

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija bez struje odbojka Spens radosne vesti raspored sahrana novi sad Daško i Mlađa OK Vojvodina servisne informacije vodovod vremenska prognoza novosadsko porodilište havarija na vodovodu isključenja struje gradsko groblje bez vode betanija sahrane novi sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina almaško groblje groblje smanjen pritisak vode Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novorođenčad bebe memorijal velikana Voša lisje