KCV: Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu ugrađen stent

KCV: Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu ugrađen stent

Tim stručnjaka Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine izveo je prvu urgentnu minimalno invazivnu intervenciju na povređenoj plućnoj aorti u novoj angio sali, koja je puštena u rad u oktobru.

Reč je u pedesetdevetogodišnjem pacijentu iz Novog Sada koji je nakon saobraćajnog udesa, pre nekoliko dana, prevezen u Urgentni centar.

Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu, jednu od glavnih vena u telu, ugrađen je stent i na taj način spasen mu je život. Reč je o najsavremenijoj medicinskoj tehnologiji.

Dobrobit za pacijenta je nemerljiva, a on je trenutno na intenzivnoj nezi i uspešno se oporavlja, kaže za RTV upravnik Urgentnog centra Dragan Nikolić.

Jednu od ključnih uloga u primeni minimalno invazivnih procedura imaju i anesteziolozi. Oni pripremaju pacijenta za tu intervenciju, po istim protokolima koji se primenjuju u pripremi za klasične hirurške operacije.

- Ovakav vid lečenja moguće je izvesti samo u savremeno opremljenoj angio - sali koju je za potrebe Kliničkog centra Vojvodine, u oktobru prošle godine opremio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Od njenog puštanja u rad do danas, uspešno je izvedeno pedeset intervencija, a ovo je prva intervencija u slučaju životno ugroženog pacijenta – kaže interventni radiolog Viktor Til.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan