KCV: Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu ugrađen stent

KCV: Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu ugrađen stent

Tim stručnjaka Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine izveo je prvu urgentnu minimalno invazivnu intervenciju na povređenoj plućnoj aorti u novoj angio sali, koja je puštena u rad u oktobru.

Reč je u pedesetdevetogodišnjem pacijentu iz Novog Sada koji je nakon saobraćajnog udesa, pre nekoliko dana, prevezen u Urgentni centar.

Životno ugroženom pacijentu u plućnu aortu, jednu od glavnih vena u telu, ugrađen je stent i na taj način spasen mu je život. Reč je o najsavremenijoj medicinskoj tehnologiji.

Dobrobit za pacijenta je nemerljiva, a on je trenutno na intenzivnoj nezi i uspešno se oporavlja, kaže za RTV upravnik Urgentnog centra Dragan Nikolić.

Jednu od ključnih uloga u primeni minimalno invazivnih procedura imaju i anesteziolozi. Oni pripremaju pacijenta za tu intervenciju, po istim protokolima koji se primenjuju u pripremi za klasične hirurške operacije.

- Ovakav vid lečenja moguće je izvesti samo u savremeno opremljenoj angio - sali koju je za potrebe Kliničkog centra Vojvodine, u oktobru prošle godine opremio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Od njenog puštanja u rad do danas, uspešno je izvedeno pedeset intervencija, a ovo je prva intervencija u slučaju životno ugroženog pacijenta – kaže interventni radiolog Viktor Til.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

petrovaradinska tvrđava bez vode jkp čistoća klisa Isključenje struje novosadsko porodilište milorad kapor isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bez tople vode servisne informacije novi sad novosađani vremenska prognoza Vreme u Novom Sadu Elektrodistribucija Novi Sad bez struje telep bebe Miroslav Antić bez grejanja JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina zdravlje jkp novosadska toplana novorođenčad novi sad matičar betanija isključenja struje