KEC "Avantura": Mesto na kojem su mlađi osnovci zbrinuti pre i posle škole (FOTO)

KEC "Avantura": Mesto na kojem su mlađi osnovci zbrinuti pre i posle škole (FOTO)

Da li će dete biti bezbedno, hoće li i kako uraditi domaći, da li će i šta će jesti, kako će provesti vreme pre i posle škole... Sve su to brige koje veoma opterećuju roditelje koji po ceo dan rade. Koliko je produženi boravak za decu od 7 do 10 godina u današnje vreme dragocena pomoć porodicama, izlišno je govoriti. Korisno je znati da u našem gradu postoji prostor u kojem učenici od prvog do četvrtog razreda provode kvalitetno vreme i dobijaju svu potrebnu pažnju.

Kreativno-edukativni centar "Avantura" počeo je sa radom u septembru 2020. godine, a već je postao mesto na kojem roditelji s punim poverenjem ostavljaju mlađe osnovce, a deca obožavaju da provode vreme. Od nezamenjivog je značaja porodicama u kojima mama i tata po ceo dan rade, jer mališanima pruža brigu i podršku u učenju na samom početku njihovog školovanja, uz elemente Montessori pedagogije, kućnu atmosferu i socijalizaciju sa vršnjacima.


Lociran u Ćirpanovoj ulici, posebno je pogodan za đake osnovnih škola "Branko Radičević" i "Petefi Šandor", ali im dolaze i školarci iz drugih škola. Boravak radi od 7 do 17 časova, obezbeđen je prevoz dece do i od škole, te roditelji mogu bezbrižno obavljati svoje radne obaveze, znajući da će njihova deca uvek na vreme stići u školu i iz nje u "Avanturu".


Osnivač ovog privatnog boravka za decu je Tijana Filipović, majka troje dece i po struci vaspitač, koja je ideju dobila kada je njena starija ćerka trebalo da krene u treći razred, te time izgubila pravo da koristi produženi boravak u školi. Iz razgovora sa drugim roditeljima trećaka, saznala je da mnogima predstavlja problem da ostave decu tog uzrasta samu kod kuće, ali i da roditelji mlađe dece žele da se njihovim mezimcima osoblje boravka više posveti.

Znala sam da ne želim da se koriste mobilni telefoni niti igraju igrice, te da svaki dan moraju da provedu vreme i napolju. Pronašla sam adekvatan prostor u blizini Futoškog parka, gde se deca svakodnevno izvode na svež vazduh, kao i na dva obližnja igrališta. Okupila sam tim koji se sastoji od učiteljice, psihologa i filologa, pa deca ovde dobijaju kompletnu podršku – kaže Tijana za portal Moj Novi Sad.



Pored toga što deca imaju pomoć osoblja u izradi domaćih zadataka i učenju, oni ih pripremaju i za najavljene kontrolne i pismene zadatke. U slobodno vreme, druže se uglavnom uz društvene igre, jer telefoni i igrice se ovde ne koriste. Jednom nedeljno imaju organizovane i psihološke radionice, kroz koje obrađuju razne teme, poput bezbednosti na internetu ili vršnjačkog nasilja. Takođe, na raspolaganju im je i literarna sekcija, gde se posebna pažnja posvećuje čitanju. S obzirom na to da sa njima radi i filolog, deca kroz igru uče i osnove francuskog jezika.


Naša sagovornica u okviru svog centra drži kreativne radionice za decu po Montessori programu, a u planu ima da započne sa radionicama čitanja i pripremama predškolaca za školu.

Montessori metodu zovem "naše staro domaćinstvo", a to je nešto što nam u školama fali, jer je potrebno u svakodnevnom životu. Trenutno radimo projekat "Put oko sveta", gde mališani, pored toga što na zanimljiv način uče o lokaciji i karakteristikama određene zemlje, imaju i kulinarski deo, koji im je omiljen. Tada zajednički prave neki specijalitet te zemlje. Cilj nam je da kroz rad sa decom kod dece kod njih razvijemo samostalnost i samopouzdanje, a ne da ovo bude samo mesto gde će uraditi domaći – opisuje Filipović.


Kao dodatnu aktivnost, u "Avanturi" deca uče i engleski jezik, a specifično je to što se na časovima prati školski program i sa njima radi profesorica engleskog. Na engleski mogu dolaziti i deca koja inače ne pohađaju produženi boravak.

U boravku su im obezbeđeni doručak, kuvani ručak i dve užine, a svaki obrok je zdrav i izbalansiran. Kako bi sve dečije potrebe bile pokrivene, redovno se rade i jutarnje vežbe.

Ovakav vid zbrinjavanja dece pomaže mnogim roditeljima da budu mirni. Koliko god deca bila samostalna, roditelji su ipak mirniji kada ih neko nadgleda. Mnogo roditelja danas radi i od kuće, što je maltene nemoguće izvesti uz prisustvo dece, a neki od obaveza nemaju kad da se posvete pomaganju deci oko školskih obaveza. Za razliku od školskih boravaka, ovde se radi sa manjim brojem dece, a deca dobijaju maksimalnu pažnju – naglašava naša sagovornica.


Prednost ovakvog načina rada u manjim grupama je i individualna saradnja sa roditeljima, gde oni mogu da skrenu pažnju ukoliko postoji određeni problem u savladavanju nekog gradiva, te će se na tom segmentu posebno poraditi.

Ukoliko vam se čini da je "Avantura" idealno mesto za vaše dete, možete ih kontaktirati putem broja telefona 064 413 86 76, a možete pogledati i njihov sajt, Fejsbuk stranicu i Instagram profil.



Promotivni tekst

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan