Kilometarske kolone na granici, turisti iz Srbije ipak još uvek ne mogu u Grčku

Kilometarske kolone na granici, turisti iz Srbije ipak još uvek ne mogu u Grčku

Vlada Grčke je noćas u svom "Službenom glasniku" objavila da su resorna ministarstva donela rešenje da promene odluku koja je doneta pre dvadesetak dana, saznaju "Novosti".

Na osnovu te odluke građani Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije su od 15. juna mogli bez testiranja na korona virus da ulaze u sve četiri zemlje. Primena tog dogovora je odložena do kraja juna.

S obzirom da je dokument objavljen noćas, danas je bio šok za srpske turiste, koji su zaustavljeni na bugarsko-grčkoj granici. Tokom dana je bio kolaps na prelazu "Promahonas", a kolona je kilometarska. Očekuju se burne reakcije sa severa Grčke, jer hotelijeri i vlasnici apartmana sa nestrpljenjem očekuju goste iz Srbije, a plaže i ugostiteljske objekte su već prilagodili novim pravilima obavezne distance zbog zaštite od virusa korona, pišu "Večernje novosti".

Ova mera je prilično nepopularna i ne zna se zašto je doneta. Moguće je da je na to uticala epidemiološka situacija, ali i preporuka Evropske komisije da se granice otvore tek posle 1. jula.

Kako piše u dokumentu Vlade Grčke, pre tog datuma granicu će moći da pređu samo putnici koji imaju boravišnu dozvolu ili specijalan papir za poslovna putovanja koji će izdavati grčka ambasada u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić je izjavio da je Srbija dobila obećanje grčkih vlasti da će granice za naše turiste biti otvorene od 15 juna.

Očito je došlo do nesaglasja u grčkim institucijama. MUP je naložio zatvaranje granica, a tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova je imalo sasvim drugu preporuku za turiste iz Srbije. Trenutno radimo na tome i uputili smo zvaničan upit grčkim vlastima o uslovima za prelazak njihove granice za srpske državljane. Odgovor očekujemo tokom dana – kaže Dačić za "Blic", a prenose "Novosti".

On je potvrdio da je granica Grčke otvorena samo za državljane EU i Šengena. Na terenu je turistima iz Srbije koji su krenuli na letovanje poručeno da će moći da uđu 1. jula.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Partijski zadatak

  pre 840 dana i 6 sati

  Kosovo više nije nikakav problem. Ostaje nam da rešimo ono od životnog značaja.
  Kako ući u Grčku i okupati se?

  Nema veze da li su Rusija i Turska u vojnom sukobu. Nema veze da li je počeo WW3.
  Nema veze idu li asteroidi prema Zemlji, da li je hrana zagađenija nego ikad, prodaju li se jagode sa korenom umesto tela, da li se kreiraju nove virusne sorte za istrebljenje ljudske rase, na dnevnom nivou.

  Da li ste guzu okupali, i hoćete li je okupati ovog leta u tom grkom moru?
  To je pravo pitanje!
  Svaki čovek koji imalo drži do sebe, a ne ode do Grčke u 2020-toj - treba da se zapita da li je zaista uspeo u životu!

  Požurite, nemojte da zakasnite!
  To vam je kao sa semaforom.
  Ko zadnji stigne - magarac.
  A ko stigne prvi - taj je pravi muškarac, pardon - vozač.

  Oceni komentar:
  0
  4