KINA: Zmije mogući uzročnik novog virusa, tri grada u izolaciji

KINA: Zmije mogući uzročnik novog virusa, tri grada u izolaciji

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog korona-virusa, tvrde naučnici.

Prvi slučajevi korona-virusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi Si-En-En.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka korona-virusa sa svim poznatim korona-virusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji korona-virusu od koga obolevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

 


U pokušaju da zaustave širenje virusa, kineske vlasti su uvele privremenu zabranu javnog prevoza u gradu Vuhanu, koji ima 11 miliona stanovnika.

Stanovnicima Vuhana se savetuje da ne napuštaju grad, i to u trenutku kada milioni Kineza putuju kući pred lunarnu Novu godinu.

Slične mere uvedene su i u Huangangu, gradu koji ima šest miliona stanovnika, kao i milionskom Ezhou.

Virus se proširio i na druge delove Kine, a više slučajeva je zabeleženo u drugim zemljama, uključujući i SAD. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nebojša

  pre 362 dana i 2 sata

  Treba imati samo 2 grama s vrapcem na glavi i shvatiti da je ovaj virus kreiran na zapadu, preciznije snagama USA-GBR s ciljem obuzdavanja NR Kine i sejanjem straha prema Kinezima. A kako Vuhan? Prosto. To je bio najpogodniji grad zbog odrzavanja svetskih takmicenja.
  Bolesnici sa zapada opet seju smrt neduznim ljudima bioloskim ratom i to je tako ocigledno, a Bil Gejts veliki zlikovac i sponzor bio je veoma jasan i virus je najavljen, bas kao sto vakcinacijama sterilisu ljude u cilju njegove i njihove bolesne amicije da svet ima samo 1 milijardu stanovnika. Jasno je da rade na tome i zlikovce jednostavno treba istrebiti na vreme pre nego pocne zesce sejanje virusa i smrti sirom sveta.

  Oceni komentar:
  3
  5