Kineska četvrt biće Omladinski kvart

Kineska četvrt biće Omladinski kvart

Preuređenje Univerzitetskog kompleksa i dela Bulevara oslobođenja, ali i drugi urbanistički planovi deo su tema o kojima su diskutovali i odlučivali novosadski odbornici na jučerašnjem skupštinskom zasedanju. Ipak, najviše pažnje javnosti, ali i samih odbornika, privukla je odluka o rekonstrukciji Kineske četvrti, koja će služiti kao Omladinski kreativni kvart u okviru Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021.

U okviru preuređenja Kineske četvrti predviđena je rekonstrukcija Češkog magacina, dok su u ostatku prostora, koji obuhvata bivši "Petar Drapšin", u planu sve vrste radova i rušenja postojećih objekata. Ipak, to ne znači da će sve biti porušeno, jer u planu rekonstrukcije urbanisti navode da bi što više toga trebalo biti očuvano.

- Kineska četvrt mora biti sređena, mi smo pripremili projekte sa kojima smo aplicirali kod Evropske komisije, prilikom aplikacije za Evropsku prestonicu kulture. Ono što je predviđeno da se radi u Kineskoj četvrti jeste i nešto što su neki drugi atoriteti iz Evropi prihvatili i nešto što je zaista veliko - kaže Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada.

Opozicija, s druge strane, ne podržava takve planove.

- Nije dobro što je planirano rušenje postojećih objekata - kaže Đurađ Jakšić (SRS).

- Lokacija koja daje toliku prepoznatljivost gradu i koja leži na tako vrednoj i specifičnoj lokaciji, mora biti definisana nečim do čega bismo došli otvaranjem neđunarodnog konkursa. Takav predlog nije usamljen, i društvo arhitekata je imalo gotovo istu sugestiju - kaže Aleksandar Bujić (Dosta je bilo).

Inače, svi objekti u Kineskoj četvrti će, po okončanju rekonstrukcije, u osnovi služiti za razne kulturne namene, ali i ugostiteljske.

Osim o ovome, na sednici je bilo reči i o preuređenju Univerzitetskog kompleksa.

- Svako ko pokuša da se približi studentskim domovima ili samim fakultetima, mora da primeti da tamo nema gde da se parkira. Dakle, sređuju se parking mesta - kaže.

Inače, na dnevnom redu sednice našli su se još i izveštaji o radu nekoliko javno - komunalnih preduzeća, kao i njihovi planovi za dalje poslovanje. Glasovima većine odbornika sve tačke su usvojene.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

policija raspored sahrana novi sad elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad bez vode bez struje sahrane Spens gradsko groblje grad novi sad jkp lisje novorođenčad štrand lisje havarija na vodovodu horoskop raspored sahrana i ispraćaja almaško groblje servisne informacije betanija isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija opens distrikt servisne informacije novi sad opens 2019 sahrane novi sad bebe radosne vesti novosadsko porodilište isključenja struje