"Kineska četvrt" sačuvana od rušenja, o budućim sadržajima kroz kulturu dijaloga

"Kineska četvrt" sačuvana od rušenja, o budućim sadržajima kroz kulturu dijaloga

Nekadašnji prostor fabričkog kompleksa "Petar Drapšin", usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle titula Evropske prestonice kulture 2021. (EPK) i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine (OPENS) , sačuvana je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata, saopšteno je danas iz Fondacije "Novi Sad 2021".

U saopštenju se navodi da se taj prostor, dobijanjem pomenutih evropskih titula, ponovo našao u fokusu i postao prepoznat kao važna gradska lokacija, a sledeći korak je odluka o budućim sadržajima "Kineske četvrti". 

Ta odluka, kako se ističe, biće donete jedino kroz usvajanje kulture dijaloga i to je jedan od zaključaka tribine "Dijalogom do razvoja kineske četvrti" koja je u organizaciji lista "Danas" i Exit festivala održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Projekat ''Youth Creative Polis'' koji bi trebalo da se relizuje u ''Kineskoj četvrti'' bio je zajednički, noseći stub saradnje timova koji su pripremali kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope i, ujedno, presudan projekat koji je i doneo te dve prestižne titule – rekao je koordinator projekta OPENS Vukašin Grozdanović.

Producent i jedan od osnivača SKCNS "Fabrika" Zdravko Vulin, rekao je da su upravo titule EPK i OPENS privukle pažnju javnosti na "Kinesku četvrt", a da li će se ta pažnja i interesovanje iskoristiti da se ona pretvori u jedan zaista reprezentativan i prepoznatljiv prostor i mesto za sve one koji se bave kreativnim i kulturnim delatnostima zavisiće samo od kvalitetnog dijaloga koji bi trebalo da usledi i kao rezultat ponudi najbolje rešenje.

Vizuelni umetnik Pera Mirković, koji ima svoj radni prostor u "Kineskoj četvrti", takođe očekuje zajedničko rešenje koje će izbalansirati sadržaje i očuvanje arhitektonskog nasleđa, sa čime se složio i Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada (DANS) istakavši da je tribina dobar početak za uvod u javni dijalog o budućnosti Kinekse četvrti.

Jović navodi da je prostor "Kineske četvrti" sačuvan od propadanja, te da će DANS nastaviti da se zalaže za javni arhitektonski konkurs u razvojnoj fazi projekta.

Uprava za kulturu grada Novog Sada i Fondacija "Novi Sad 2021", kako se ističe u saopštenju, pripremili su nekoliko faza izgradnje dijaloga o budućem razvoju "Kineske četvrti", uskoro počinje istraživački proces koji predviđa mapiranje prostora, anketiranje građana, ispitivanje primera dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa, a na sajtu Fondacije "Novi Sad 2021" biće pokrenut onlajn formular za davanje predloga građana.

Spremnost na preuzimanje sledećih koraka, naglašava činjenica da je prvi Forum za kulturu održan 10.jula u Skupštini Grada Novog Sada, a prisustvovali su mu članovi Gradske uprave za kulturu, Gradskog veća za kulturu kao i relevantni akteri u kulturi grada. Tom prilikom najavljen je niz aktivnosti koje će definisati proces dijaloga sa širom javnosti.

Sam proces dijaloga, kako je najavljeno, počeće 22. avgusta za kada će Fondacija "Novi Sad 2021" pripremiti prvi od tri Divana – otvorene razgovore sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, a Gradska Uprava za kulturu, krajem avgusta i početkom septembra meseca, održaće tri sednice Foruma za kulturu.

Rezultati postignuti otvorenim dijalogom, kao i smernice transformacije "Kineske četvrti" biće javno saopšteni 12. septembra od strane gradonačelnika Novog Sada

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan