Kineska Nova godina: Na Trgu slobode otvoren "Karavan prijateljstva na putu svile"

Kineska Nova godina: Na Trgu slobode otvoren "Karavan prijateljstva na putu svile"

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa direktorom Instituta za pojas i put Bojanom Lalićem i ministrom savetnikom u ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Tianom Jišuom prisustvovao proslavi kineske Nove godine na otvorenom u okviru manifestacije "Karavan prijateljstva na putu svile".

Novi Sad je jedan od pet gradova u Srbiji u kome se, u saradnji Vlade Republike Srbije, ambasade NR Kine i Instituta za pojas i put, organizuje ta manifestacija. U okviru svečanog otvaranja upriličen je vatromet, a učesnici su potom obišli štandove na Trgu slobode gde se održava "Festival ukusa Pojas i put".

Veliko mi je zadovoljstvo što se u Novom Sadu obeležava proslava kineske Nove godine koja ima i humanitarni karakter. Novi Sad ima tradicionalno dobre odnose sa kineskim gradovima, pobratimi smo sa Čangčunom više od 40 godina, i na taj način doprinosimo dobrim odnosima naše dve države. Imati pouzdane prijatelje je bogatstvo koje se mora čuvati. Nadam se da će čelično prijateljstvo naroda Kine i Srbije biti još snažnije u godinama koje su ispred nas. Našim kineskim prijateljima koji slave Novu godinu želim puno zdravlja i porodičnog mira. Neka im ova godina Zeca donese blagostanje, dugovečnost i sreću – rekao je gradonačelnik Đurić, a preneo njegov Kabinet.

Ministar savetnik u ambasadi NR Kine Tian Jišuo čestitao je svima lunarnu godinu Zeca istakavši da mu je drago što Srbija ove godine obeležava Kinesku novu godinu u Novom Sadu, uz još četiri grada, i dodao da se nada da će ova tradicija nastaviti da se širi i u budućnosti.

Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić naglasio je da ta manifestacija odražava duh multinacionalnosti i multietničnosti Novog Sada, po kojem je nadaleko poznat i rekao da taj globalni projekat saradnje, Pojas i put, u okviru je čak 149 zemalja, značajno unapređuje kulturni i privredni život svih građana.

Na Trgu slobode sinoć su bili postavljeni specijalizovani kamioni u kojima su pripremana kineska tradicionalna jela, a posetioci su probali i specijalitete iz nekoliko zemalja "Pojasa i puta", odnosno italijansku, grčku i srpsku kuhinju. Sav prihod bio je namenjen organizaciji Crvenog krsta Novog Sada, a kako javljaju organizatori, prikupljeno je 269.100 dinara. 

Karavan će danas doći u Smederevo.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan