Kineska Nova godina obeležiće se u Novom Sadu i Beogradu

Kineska Nova godina obeležiće se u Novom Sadu i Beogradu

Vlada Republika Srbije i ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i ove godine organizovaće proslavu kineske Nove godine od 17. januara do 16. februara 2020. godine.

Obeležavanje kineske Nove godine održaće se u Beogradu i Novom Sadu.

Kineska ili lunarna Nova godina je najvažniji i najradosniji događaj za Kineze, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri milenijuma. Proslava Nove godine u Kini počela je u 14. veku pre nove ere, kada je uveden kalendar zasnovan na solarnoj energiji.

Kineski meseci slede Mesečeve mene, a ne tačnu smenu godišnjih doba. Tvorci tog kalendara su u njega ubacili 24 sezonska markera koji slede Sunčevu godinu i nazivaju se "Jiéqì" što znači "Čvor vremena", u meteorološkom smislu može se prevesti kao "Solarni termin".

Svaki čvor je trenutak kada Sunce dostigne jednu od 24 podjednako raspoređenih tački duž ekliptike, uključujući solsticije i ekvinokse, postavljene u intervalima od 15 stepeni.

Pošto su oni solarnog porekla, "jiéqì-ji" padaju na približno isti datum po gregorijanskom kalendaru, ali u kineskom kalendaru ne prave neki očigledan obrazac. Tek kasnije, tokom drugog veka pre nove ere, car Vudi zapadne dinastije Han je uveo reforme koje od tada do danas upravljaju kineskim kalendarom.


Lunarni kalendarje zasnovan na ciklusima Meseca, tako da se datum Kineske nove godine, odnosno početak Prolećnog festivala, menja svake godine. Ove godine to je 17. januar i trajaće do 16. februara.

Kina je relativno kasno usvojila gregorijanski kalendar, zvanično prešavši na njega 1912. godine, dok je sa korišćenjem počela tek 1929. godine, ali lunarni kalendar je važniji na duhovnom i kulturnom nivou.

Svi tradicionalni praznici iz lunarnog kalendara, kao što je zimski solsticij, i dalje se proslavljaju u Kini, a mnogi Kinezi i dalje računaju svoje godine i datume rođenja po lunarnom kalendaru.

Oceni vest:
15
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Buba

  pre 460 dana i 5 sati

  Gde je proslava u Novom Sadu i koji je znak Nove godine /

  Oceni komentar:
  4
  8
 • Marijana

  pre 459 dana i 19 sati

  Kada se obelezava Kineska Nova 2020. Godina i gde u Novom Sadu?

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Brat

  pre 457 dana i 20 sati

  Obelezava se u Limanskom parku.
  To ti je godina pacova, misevi će pobegnu

  Oceni komentar:
  0
  5