Kineske vakcine protiv korona virusa biće testirane i u Srbiji

Kineske vakcine protiv korona virusa biće testirane i u Srbiji

Kineska nacionalna biotehnološka grupa (CNBG) i "Sinovak biotehnolohija ltd" saopštili su danas da su se još četiri zemlje složile da se u njima na ljudima testiraju kineske vakcine protiv korona virusa u poznoj fazi.

Srbija i Pakistan su među novim zemljama koje su pristale na ispitivanje vakcina u trećoj fazi jer kineskim kompanijama treba što više podataka iz inostranstva za konačno odobrenje potencijalnih vakcina, s obzirom da sve manji broj obolelih čini Kinu nezadovoljavajućim mestom za eksperimente, navodi Rojters.

"Zeleno svetlo" za masovnu upotrebu vakcina kompanije će dobiti ako dokažu da su lekovi bezbedni i dovoljno efikasni pomoću podataka dobijenih testiranjem na velikom broju slučajeva u ovoj fazi.

Kina je dozvolila da se dve vrste vakcina CNBG-a i jedna "Sinovaka" testiraju na ograničenim grupama ljudi izloženih riziku od infekcije, poput medicinskih radnika.

U Srbiji će se testirati obe vakcine CNBG-a, a u Pakistanu vakcina koju je razvila pekinška filijala u okviru programa testiranja na ljudima u fazi 3, izjavio je potpredsednik CNBG-a Zang Juntao za Rojters.

Očekuje se da će u trećoj fazi biti testirano oko 50.000 ljudi u oko deset zemalja, rekao je Zang. Ispitivanja su počela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu, Peruu, Maroku, Argentini i Jordanu. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 756 dana i 11 sati

  Hoćemo li mi da budemo dobrovoljni zamorci ili ćemo pod pretnjom da budemo predmet testiranja da li je ova vakcina bezbedna ili će imati gadne posledice za pojedince? Da li je neko nas pitao kao građane da li pristajemo da budemo zamorci u testiranju vakcine koja ili još nije razvijena ili će biti razvijena na brzaka iako za prave vakcine su potrebne godine i godine rada? Da li nas zato zasipate neprekidno vestima o tome kako je covid brutalno opasna bolest? Pripremate teren?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Volja vladara sveta

  pre 754 dana i 12 sati

  Naravno da se radi o yamorcima, nema mnogo yemalja na svetu koje imaju mehaniyme da PRINUDE narod da se vakciniše.
  Bože koliko jadne i bedne sluge Novog Svetskog Poretka mi imamo!

  Oceni komentar:
  0
  3