Kiša smanjila zagađenje vazduha, koncentracija PM-10 čestica u NS i dalje na visokom nivou

Kiša smanjila zagađenje vazduha, koncentracija PM-10 čestica u NS i dalje na visokom nivou

Promena vremena u Srbiji uticala je na smanjenje zagađenja vazduha, budući da u većem delu Srbije pada kiša, a na planinama ima snega, ali je koncentracija štetnih čestica i dalje na visokom nivou.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je za RTS da je promenom meteoroloških prilika otklonjena toplotna inverzija koja je čitavo vreme tokom dana sa visokim temperaturama i vedrih noći održavala koncentraciju zagađujućih materija na visokom nivou.

– Vrlo važno je da je Vlada postavila problem zagađenja na najviši nivo agende i da će u narednom periodu, na srednjeročnom i dugoročnom planu biti mera u smislu prevencije i smanjenja zagađenja. Verujem da će u narednom periodu građani Srbije udisati vazduh kakav udišu stanovnici Evrope –  istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, kada se govori o aerozagađenju, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj zemlje.

Na pitanje mogu li akutna rešenja da reše hronični problem, Radović navodi da u rešavanju problema zagađenja postoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere.

– One idu od modrenizacije energetskih postrojenja do redukcije saobraćaja u urbanim sredinama. Povećanje energetske efikasnosti, modernizacija postrojenja su najvažnije mere, jer one znače redukciju fosilnih goriva – napomenuo je Radović.

Kretanje vazduha i eventualne snežne padavine u narednom periodu, kaže Radović, mogle bi da doprinesu daljem smanjenju zagađenja vazduha.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM-10 čestica u pojedinim delovima Beograda, Novom Sadu, Nišu, Valjevu i Kosjeriću i dalje je na visokom nivou.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan