KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Budimo strpljivi, izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Budimo strpljivi, izvesno je da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je policijski čas za vreme prvomajskih praznika preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja.

Zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend, apelujem da budemo strpljivi, da se ponašamo kao i prethodnih dana, jer je izvesno da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka poručila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, takva disciplina nam je potrebna kako bismo stekli kolektivni imunitet i spremniji ušli u neke buduće dane.

Procenat pozitivno testiranih na korona virus u poslednja 24 časa je nešto viši nego prethodnih dana, kada je bio ispod šest odsto i iznosi približno 6,4 odsto, navela je Kisić Tepavčević, uz napomenu da se ukupan broj preminulih, koji je ispod dva odsto, održava na istom nivou.

Kisić Tepavčević je potvrdila da su se pojavila nova žarišta, ali da se ne radi o većem intenzitetu, s obzirom na to da epidemija jenjava u skoro svim delovima zemlje.

Najveća žarišta su u onim mestima gde se otkrilo širenje u ustanovama za smeštaj starih osoba, navela je ona i dodala da je Vlasotince jedno od tih novih žarišta.

Kako je objasnila, novo žarište je i Gerijatrijski centar Negotin, iz kojeg je 47 korisnika i zaposlenih transportovano u KC Niš, gde je nakon trijaže 37 prebačeno u kovid bolnicu u Sokobanji, sedam najteže obolelih zadržano je u KC Niš, dok je troje prebačeno u privremenu bolnicu u Niškoj Banji, kaže se u saopštenju na sajtu Vlade Srbije. 

MOGUĆE STVARANJE MANJIH ŽARIŠTA: Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je da je upravo zbog ovoga što se desilo u gerijatrijskim centrima potrebno da se i dalje povede mnogo računa, pre svega o tim centrima i o svim osobama koji su starije životne dobi. Stevanović je istakao da možemo očekivati da će se i u narednom vremenskom periodu sporadično pojavljivati ta manja žarišta, bilo u delovima zemlje gde ih do sada nije bilo, bilo u većim gradovima gde je epidemiološka situacija stabilna, poručivši da je i to razlog zašto se ne treba opuštati.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan