KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju

Zamenica direktora Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se epidemiološka situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, ističe, rezultat poštovanja preventivnih mera. Ne sme biti opuštenja, a maske ćemo nositi duži vremenski period, napominje ona.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je epidemiološka situacija sve povoljnija, ali da ne sme biti opuštanja jer je svakog dana "značajan" broj građana pozitivan.

– Videli smo širom sveta šta se dešava sa popuštanjem mera. Imamo manji pritisak na zdravstveni sistem, ali je gotovo 9.000 ljudi sa aktivnom infekcijom u Srbiji, četiri petine je u kućnoj izolaciji, ali to je značajan broj koji nam kaže koji su to potencijalni rezervoari zaraze koji mogu da šire infekciju – napominje zamenica direktora "Batuta".

Prema njenim rečima, moramo svi da se ponašamo kao da prenosimo infekciju.

Kisić Tepavčević dodaje da se i u Beogradu i Novom Sadu beleži pad broja zaraženih, ali da su novi brojevi i dalje visoki.

Ukazuje da se situacija stabilizuje na području čitave zemlje, a dobri brojevi su, kaže, rezultat poštovanja preventivnih mera.

– To je pokazatelj kako da se ponašamo u narednom periodu. Maske ćemo nositi duži vremenski period, na to treba da budemo spremni, da to postane deo naše rutine jer spasava živote – ističe saradnica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa..

Opterećenje zdravstvenog sistema je manje i uskoro će se, ističe, uraditi reorganizacija da bolnice pređu u nekovid sistem.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan