KISIĆ TEPAVČEVIĆ: U najvećem delu zemlje nema novozaraženih korona virusom već dve nedelje

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: U najvećem delu zemlje nema novozaraženih korona virusom već dve nedelje

Korona virus ne posustaje ni posle više od tri meseca, a najveći broj novozaraženih je u Beogradu.

Kako za RTS kaže dr Darija Kisić Tepavčević, mere zaštite i odgovorno ponašanje su ključni.

Podaci pokazuju da poslednjih nekoliko dana dolazi do porasta broja inficiranih, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mere zaštite i odgovornost.

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je velika većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiloška istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gde su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim rečima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, ona ukazuje da u najvećem delu zemlje duže od dve nedelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić je istakla da više od 75 odsto svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i da ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani, odnosno da se za njima nije tragalo.

Tako će se nastaviti u u narednom periodu, da li će se oni testirati zavisi od metodoloških protokola i saveta Svetske zdravstvene organizacije. Ono što je sigurno, jeste da je svaki kontakt pod zdravstsvenim nadzorom i da se prati – rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Iako je metodološki okvir najavio da se mere relaksiraju i popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, rekla je ona.

S obzirom da je od sutra najavljeno otvaranje granica ka Grčkoj i planiranje odmora, Darija Kisić Tepavčević je ponovila da su odgovornost i procena rizika, ključne mere i glavno oružje u borbi prtiv koronavirusa.

Jedna po jedna zemlja će se otvarati, i sada se apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenost od jednog metra fizički sprečava prenošenje infekcije – rekla je doktorka Kisić i još jednom napomenula da se procenjuje da je rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervoar infekcije, prenosi RTS.

Prema njenim rečima, treba da živimo u sadašnjem trenutku, virus je još tu, njegova aktivnost jeste oslabila, ali i mi sada znamo kako da preveniramo infekciju.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan