"KLASIKA SVAKI DAN": Pojedini novosadski ugostitelji strahuju da će im "ozbiljna" muzika rasterati goste

"KLASIKA SVAKI DAN": Pojedini novosadski ugostitelji strahuju da će im "ozbiljna" muzika rasterati goste

Vest o predlogu za "uvođenje" klasične muzike u novosadske autobuse, vrtiće, fakultete i druge ustanove, naišla je ovih dana na ogromno interesovanje javnosti.

Inspirisani naslovima tabloidnog tipa – “Dunavska sonata objavila rat narodnjacima!” ili “Klasična muzika obavezna u gradskim autobusima” – naše kolege s portala Dotkom zamolile su za razgovor Dušana Miletića, čoveka zaduženog za public relations ispred Udruženja građana “Dunavska sonata”, koje je odgovorno za pokretanje akcije Klasika svaki dan

Na početku razgovora, sagovornik novosadskog portala osvrnuo se na cilj same akcije, kao i na dosadašnje reakcje naših sugrađana.

- Ne mogu da kažem da očekujem sve pozitivne reakcije, jer, već i sad ima negativnih komentara koji počivaju, zapravo, na glasinama. Jedan medij prenese saopštenje u kojem mi kažemo da će akcija biti odrađena u tri faze. U prvoj fazi će biti kontaktirani aktivi osnovnih i srednjih škola, GSP i tako dalje u drugoj fazi ćemo popričati sa direktorima Domova zdravlja, bolnica, samostalnim trgovinskim radnjama, ugostiteljskim objektima… I onda se mediji uhvate GSP-a i naprave bombastičan naslov, "Umesto narodnjaka u autobusima – Mocart!", ili drugi naslov "Dunavska Sonata zakazala rat protiv narodnjaka", treća vest – "Isteruju narodnjake iz grada!", ili, najekstremnije, "Seljaci neka se vesele uz narodnjake u selu, a u gradu – Kultura!“ Naravno, kada to pročitaju, neki ljudi budu, i to sa pravom, rezignirani tim stavom, jer oni misle da je to naš stav. Mi ne želimo i, pre svega, ne smemo da upravljamo bilo čijim ukusom. Ja prvi nisam kompetentan da procenim šta je to ukus, a šta neukus, niti mi to uopšte pada na pamet. Ne želim da ocenjujem šta je šund, a šta nije. I to će vam svaki kulturolog reći – kaže za Dotkom Miletić i nastavlja:

- Mi smo u ovu akciju krenuli da bismo PROMOVISALI klasičnu muziku, jer smatramo da svega ostalog ima dovoljno da zadovolji svačiji ukus. To se, sa druge strane, ne može reći za klasičnu muziku i upravo ovde lež naš motiv. Smatramo da ako je nešto dovoljno dobro da se uči u školskim programima, onda mora biti dovoljno dobro da to čuju i šire narodne mase u svakodnevnim okolnostima. Zašto to ne bilo propagirano od strane sistema u bilo kom obliku, zašto to ne bismo čuli na ulici, u javnom prevozu, u ugostiteljskim objektima…da obični građani imaju mogućnost da se sa klasičnom muzikom sretnu  i upoznaju. Upoznaju na pravi način, a ne da se to predstavlja kao "elitistička" kultura za jako uzak krug ljudi. Dominantan oblik promocije ove umetnosti  u koncertnim dvoranama nije sporan, ali ukoliko je to jedini oblik, onda lako dolazimo do odgovora na pitanje – zašto koncerte klasične muzike posećuje uvek isti zatvoreni krug ljudi, ukoliko se naravno izuzme rodbina izvođača koja je promenjiva. Promena pristupa je naš cilj, Ova akcija je naš način i ne postoji nijedan drugi motiv osim ovog koji sam sad pomenuo. Znači, klasika – narodu, narodu iz kojeg je izvorno i nastala pre 12 vekova. Ta akcija je u samom početku vrlo lepo prihvaćena u nekoliko ugostiteljskih objekata, da pomenemo, recimo, Brauhaus koji se prvi od ugostitelja uključio u priču, zatim pivnica Gusan, hotel Sole Mio… a neki drugi nisu želeli da rizikuju, jer su  pomislili  da će im to smanjiti broj gostiju ili im se jednostavno nije svidela ta ideja. Nikog nismo terali, jednostavno, to je samo predlog, ništa više, nema ni govora o nametanju bilo čega – kaže za portal Dotkom predstavnik za štampu "Dunavske sonate".

Ostatak intervjua pročitajte OVDE.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • fliper

  pre 927 dana i 16 sati

  Pogledao sam profil doticnog gospodina dusana miletica da vidim ko je ta osoba koja promovise kulturu u ovom gradu, a tamo vidim fotografije iz kluba 212 koje je poznato turbo folk mesto. Pa o cemu mi ovde Pricamo? Svako neka krene prvo od sebe.

  Oceni komentar:
  0
  1
raspored sahrana novi sad isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop pošte srbije servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja betanija bez vode bebe servisne informacije novi sad astrologija gradonačelnik Miloš Vučević Ledena Šuma vremenska prognoza Isključenje struje horoskopski znaci zodijak elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija štrajk poštara bez struje sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje dnevni horoskop isključenje vode matičar novi sad novosadsko porodilište novorođenčad