Klikom do kulturnog nasleđa Srbije na jednom mestu

Klikom do kulturnog nasleđa Srbije na jednom mestu

Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije pokrenulo je Ministarstvo kulture i informisanja uz stratešku podršku Majkrosofta Srbija. Kroz sveobuhvatnu pretragu, posetioci portala dobijaju osnovne informacije o digitalizovanom kulturnom nasleđu i pristup interaktivnoj mapi ustanova kulture na teritoriji Republike Srbije.

Na internetu su se pojavili podaci o stvaralaštvu na našoj teritoriji od praistorije do danas, kao i o kulturi Srba van matice. Ovi podaci mogu se naći na sajtu www.kultura.rs i www.culture.rs rekao je za “Politiku” Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti umetnosti, dodajući da se na sajtu nalaze činjenice od perioda Lepenskog vira do danas, kao i da je sajt otvoren za sve predloge, dopune i sugestije.

Projekat je poveren Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, a direktor te institucije Vuk Vukićević naglasio je da sajt sadrži više od 1.600 odrednica, ilustrovanih fotografijama i audio-vizuelnim materijalima, da su odrednice na srpskom i engleskom, s tim da je u planu prevod i na druge jezike. Sadržaj “vremenske linije” može da se pretražuje prema kategorijama, određenim oblastima kulture i umetničkim delatnostima: arhitektura, književnost, audio-vizuelne umetnosti, kulturno nasleđe, muzika, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, manifestacije, nauka, mediji, ustanove.


Materijale za sajt ustupili su Arhiv Srbije, Balkanološki institut SANU, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Šabac, Muzej Jugoslavije, Muzej grada Beograda, Jugoslovenska kinoteka, RTS i mnogi drugi.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan