KLIMA-UREĐAJI: Kako da podesite idealnu temperaturu u stanu

KLIMA-UREĐAJI: Kako da podesite idealnu temperaturu u stanu

S klima-uređajima treba postupati oprezno – idealna temperatura unutrašnjeg prostora po pravilu je sedam-osam stepeni niža od spoljašnje temperature. Konkretno, ako spoljna temperatura iznosi 36 stepeni, klima-uređaj treba podesiti da hladi na 28-29 stepeni. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi.

Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutrašnjem prostoru, jer izlazak na vrlo visoke temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim pritiskom i starije osobe koje imaju problema sa cirkulacijom. 

Pozitivan uticaj 

- Klima-uređaji, ako su pravilno odabrani, instalirani i održavani, prilikom hlađenja, čišćenja i ovlaživanja vazduha ne bi trebalo da budu opasni po zdravlje ljudi. Naprotiv, imaju pozitivan učinak kako na zdrave tako i na one koji pate od alergija i astme. Isto tako, klima-uređaj (uključujući i filtriranje, ovlaživanje, hlađenje i dezinfekciju) može da se koristi za obezbeđivnje čiste, sigurne, hipoalergijske atmosfere kakva je neophodna u bolničkim operacionim salama i drugim sredinama gde boravi veliki broj ljudi (na primer bioskopi ili avioni). Međutim, neodržavani klima-uređaji mogu dovesti do širenja mikroorganizama, najčešće legionelle pneumophilae, odgovorne za legionarske bolesti, i drugih termofilnih aktinomiceta – objašnjava dr Lea Homolak.

Da li možemo da se prehladimo i narušimo imunitet tokom izlaganja klima-uređajima? 

- Bez dodatnog ovlaživanja klima-uređaj suši vazduh u prostoriji što onda prouzrokuje sušenje sluznice nosa koja tada slabije prečišćava vazduh koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena). Uzrok prehlade ili alergije nije klima-uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno duvanje, isušivanje vazduha i izostanak dovođenja svežeg vazduha može dovesti do negativnih učinaka klima-uređaja i na kožu, tako što dolazi do njenog isušivanja, čime se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema. 

Pustiti sveži vazduh u prostoriju

Pravi sveži vazduh u prostoru važan je za mešanje vazduha, kako bi se postigao zadovoljavajući stepen kvaliteta vazduha. Teoretski, stalni boravak u klimatizovnom okruženju bez ovlaživanja i ulaska svežeg vazduha bi mogao da dovede do smanjenja imuniteta, jer nedostatak kiseonika otežava normalno funkcionisanje belih krvnih stanica koje učestvuju u borbi protiv bakterija. Snižena količina kiseonika u vazduhu koji udišemo mogla bi da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca - ali za to je ipak potrebno ekstremna niska količina kiseonika. Nivo kiseonika u krvi takođe je povezan i sa nivoom serotonina – hormona sreće. 

Dakle, raspoloženje na otvorenom i u zelenilu uvek je bolje nego u zatvorenim prostorijama, bez obzira na klima-uređaje. 

Klima-uređaj treba redovno servisirati jer će samo čisti i servisirani klima-uređaji postići maksimalnu efikasnost i neće ugroziti čovekovo zdravlje. 

Kako se rashladiti bez klima-uređaja? 

Ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cene troši i struju. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje vazduha zbog redukovane potrebe za električnom energijom. 

Povoljniji i štedljiviji od klima-uređaja su ventilatori. Ventilator deluje samo ako je usmeren tamo gde želite da stvorite osvežavajući povetarac. 

Po vrućini pomaže i tuširanje mlakom ili hladnom vodom. Budući da se traži niska temperatura vode, ne troši se mnogo (ili nimalo) struje na njeno zagrevanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje ne treba se brisati peškirom nego pustiti da voda sama ispari sa kože. 

Ako nemate vremena za tuš, mogu pomoći i hladne obloge na čelu ili vratu. 

Možete da se rashladite i hladnim napitkom, od kojih su najdelotvorniji oni sa malo ili bez šećera i sa blagim ukusom limuna ili limete. 

Isključite električne aparate. Smanjite vlagu u unutrašnjosti stana jer ona pojačava osećaj topline (zato manje sušite odeću u stanu). 

Ako je i veče vruće, treba smanjiti temperaturu gašenjem svetla u prostorijama.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan