KLIMATSKE PROMENE: Novo ledeno doba čeka nas u bliskoj budućnosti?

KLIMATSKE PROMENE: Novo ledeno doba čeka nas u bliskoj budućnosti?

Za dvanaest godina na Zemlji će početi novo "mini-ledeno doba", koje će nakratko prekinuti globalno zagrevanje, tvrde britanski i ruski naučnici.

Istraživanje koje su zajedno sproveli britanski i ruski univerziteti pokazuje da bi do 2030. moglo doći do "mini-ledenog doba".

Temperatura će znatno opasti, a zaleđene reke i sneg postaće češća pojava.

Naučnici su koristili matematički model Sunca i posmatranjem promena u elektromagnetnoj aktivnosti izračunali kako će se to odraziti na temperaturu Zemlje.

Oni veruju da će Sunčevi elektromagnetni talasi početi da slabe 2021, te da će to trajati 33 godine.

Profesorka matematike na Univerzitetu Nortambrija Valentina Žarkova svoj rad zasniva na prethodnim istraživanjima obavljenim u Moskvi.

Iako se matematička predviđanja ne mogu uzeti kao potpuno siguran dokaz, Žarkova navodi "97 odsto pouzdanosti" svog modela, koji je u skladu sa nekadašnjim ledenim dobima, uključujući i razdoblje Manderovog minimuma od 1645. do 1715. godine, kada su se Londonci prvi put klizali po reci Temzi.

Ovoga puta Zemlja se suočava sa sve jačim trendom zagrevanja koji bi mogao uticati i na novo "mini-ledeno doba".

- Nadam se da će ovaj efekat dati čovečanstvu 30 godina da reši problem zagađenja – navodi Žarkov, a prenosi britanski list "Miror".

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode sahrane horoskopski znaci nevreme jkp lisje elektrovojvodina javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrana bebe betanija detelinara novosadsko porodilište novorođenčad isključenja struje horoskop jkp novosadska toplana novosađani bez vode matičar novi sad Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija bez struje gradsko groblje