KLIMATSKE PROMENE: Novo ledeno doba čeka nas u bliskoj budućnosti?

KLIMATSKE PROMENE: Novo ledeno doba čeka nas u bliskoj budućnosti?

Za dvanaest godina na Zemlji će početi novo "mini-ledeno doba", koje će nakratko prekinuti globalno zagrevanje, tvrde britanski i ruski naučnici.

Istraživanje koje su zajedno sproveli britanski i ruski univerziteti pokazuje da bi do 2030. moglo doći do "mini-ledenog doba".

Temperatura će znatno opasti, a zaleđene reke i sneg postaće češća pojava.

Naučnici su koristili matematički model Sunca i posmatranjem promena u elektromagnetnoj aktivnosti izračunali kako će se to odraziti na temperaturu Zemlje.

Oni veruju da će Sunčevi elektromagnetni talasi početi da slabe 2021, te da će to trajati 33 godine.

Profesorka matematike na Univerzitetu Nortambrija Valentina Žarkova svoj rad zasniva na prethodnim istraživanjima obavljenim u Moskvi.

Iako se matematička predviđanja ne mogu uzeti kao potpuno siguran dokaz, Žarkova navodi "97 odsto pouzdanosti" svog modela, koji je u skladu sa nekadašnjim ledenim dobima, uključujući i razdoblje Manderovog minimuma od 1645. do 1715. godine, kada su se Londonci prvi put klizali po reci Temzi.

Ovoga puta Zemlja se suočava sa sve jačim trendom zagrevanja koji bi mogao uticati i na novo "mini-ledeno doba".

- Nadam se da će ovaj efekat dati čovečanstvu 30 godina da reši problem zagađenja – navodi Žarkov, a prenosi britanski list "Miror".

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

pošte srbije jkp lisje štrajk u pošti vremenska prognoza novi sad dnevni horoskop obustava rada elektrovojvodina vremenska prognoza isključenja struje bez vode Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje matičar novi sad raspored sahrana novi sad astrologija štrajk poštara bez struje bebe betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop raspored sahrana i ispraćaja zodijak isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad servisne informacije novi sad gradonačelnik Miloš Vučević novosadsko porodilište novorođenčad