KLUB "DANDY": Jedno od poslednjih mesta sa podijumom i disko kuglom

KLUB "DANDY": Jedno od poslednjih mesta sa podijumom i disko kuglom

Sa vešću da se čuvena novosadska diskoteka u januaru zatvara, kompletno sa celim hotelom "Park", u čijem sklopu se nalazi, mnogi Novosađani postali su nostalgični. Brojnim generacijama naviru sećanja na prve, često i najluđe izlaske, gostovanja najvećih muzičkih zvezda i celonoćnih đuskanja na velikom podijumu obasjanim disko kuglom.

Nije ni čudo da su naši sugrađani sentimentalni, ako znamo da je poznati klub otvoren još davne 1977. godine, te da je osamdesetih i devedesetih bio jedno od vodećih mesta za noćni provod u gradu.


Njegov osnivač Milan Đurik File sa nostalgijom se seća tih davnih godina.

– "Dandy" je istorija Novog Sada i definitivno prva takva diskoteka u gradu. Kroz njega su prošli milioni ljudi, nema ko nije gostovao, dolazili su najpoznatiji pevači, glumci, voditelji... Ja sam tada bio najmlađi DJ u bivšoj Jugoslaviji i od mene su posle mnogi naučili taj posao, ali su ovde stasavale i generacije ugostitelja – priseća se File za portal Moj Novi Sad, sa neskrivenim žalom što se ovo mesto zatvara.


Ova diskoteka je decenijama, iz generacije u generaciju, bila omiljeno mesto vršnjaka koji su ga rado posećivali i stasavali uz muziku i ples na podijumu. Pamte se nastupi Bajage, Dina Dvornika, Bore Čorbe, Viktorije i svih koji su tada bili na vrhuncu slave na Yu sceni.Poslednjih 13 godina je, u dogovoru sa Filetom, žurke u klubu organizovao i muziku puštao Ljubiša Milošević, poznat kao DJ Ljuba, a pre dve godine je ušao u zakup lokala iz, kako kaže, sentimentalnih razloga, kako bi okupljao neku srednju generaciju organizovanjem različitih muzičkih sadržaja. Tu su poslednjih godina često nastupali Apsolutno romantično, ali i DJ Deki sa svojim OTDG žurkama. Bilo je i karaoke večeri, kao i žurke devedesetih.


– "Dandy" je autentični klub iz disko ere, koji ima jedinstven prostor osmišljen tako da postoji podijum za igru, što sada u gradu nije slučaj. Imate lokale po NS koji imaju Disco kuglu kao simbol tog doba, ali nemate tu koncepciju i širinu prostora gde možete zaplesati na podijumu. Sve je sada ''koncept Bar, sa nabijenim barskim stolovima koji vam ne daju prostora da zaigrate ili plešete sa dragom osobom – opisuje Ljuba.


On dodaje i to da je klub nekada važio za "kremaški", što je tada značilo da se tu skupljao novosadski "krem" tog vremena.

"Dandy" ima puno uspomena i priča, ja ne bih da ih prepričavam, ali dovoljno je pogledati slike iz ličnog arhiva Milana Đurika Fileta i uveriti se da je ovo zaista bilo, u to vreme 80-tih i 90-tih, jedno od omiljenih mesta za zabavu omladine – ističe Milošević.


On smatra da zatvaranjem kluba Novi Sad gubi jedinstven autentični prostor sa konceptom diskoteke, a generacije koje su obitavale u njemu mnogo uspomena, upoznavanja, pa i prvih ljubavi i poznate "stiskavce".


Da li će kultna diskoteka opstati u planovima investitora koji je kupio hotel "Park" ili će od januara živeti samo u uspomenama Novosađana, ostaje da se vidi. Tek, veliki broj Novosađana smatra da je ovaj klub oduvek posedovao fenomenalan ambijent sa sjanjnom atmosferom, i kao takav predstavljao jedinstveno mesto savršeno za ples i odličan provod.

Oceni vest:
29
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bivši

  pre 137 dana i 11 sati

  Kao neko ko je prvi pokrenuo trend evergreeen, slušanja muzike koja nije u trendu ali je omiljena, one koju ste slušali kod kuće, a pokrenuo sam to u hotelu Putnik, gde su se uskoro zahvaljujući tome brojale karte većeg broja nego što sala može da primi, znam da je Dandy bio poslednje mesto u nizu diskoteka koje je nastalao zahvaljujući tom trendu,koji je srušio disko.Puštanje pesme koja nije u disko ritmu, u to doba je bio zločin.
  Naravno, red je i da Dandy poslednji ode.Davno nestade to vreme.

  Oceni komentar:
  1
  15