KLUB "DEKADENCIJA": Kabare u srcu Novog Sada

KLUB "DEKADENCIJA": Kabare u srcu Novog Sada

Čim kročite u ovaj prostor, učiniće vam se da ste vremeplovom stigli u dvadesete godine prošlog veka. Kompletan ambijent, sa patinom starog, ali uzbudljivog, kao i jedinstven program svakog vikenda, obogatili su noćni život našeg grada i dali mu jednu potpuno novu dimenziju.

Staru kuću u centru Novog Sada (u Grčkoškolskij 5), u kojoj je živeo znameniti Novosađanin Miša Dimitrijević, naša sugrađanka Marijana Čuljak je direktno od njegovih naslednika kupila u decembru prošle godine, zamislivši da, pre nego što otvori klub, uđe u jedno ozbiljno renoviranje. Međutim, kada je shvatila koliko je sve u očuvanom stanju, rodila se nova ideja – da se sugrađanima pokaže kako se nekad živelo.

Za mesec dana, nakon što je obavljeno temeljno čišćenje, starinska kuća je dobila svoj novi život. Unutrašnjost je oplemenjena još nekim detaljima iz starih vremena, ali je većina pokućstva sačuvana.

Tako je, na 450 kvadrata, nastao kabare klub "Dekadencija", koji od januara prima goste, najčešće ljubitelje nekih romantičnijih, minulih vremena, ali i zanimljivog i originalnog večernjeg provoda.

Svakog vikenda organizujemo tematske večeri. Počeli smo sa kabareom, a dalje su se nizali veče bluza, veče džeza, veče sevdaha, pozorište, bioskop, tango veče, sving i čarlston... Ideja je bila da krenemo od 20-ih godina prošlog veka, pa je i dres kod iz tog perioda poželjan. Naravno, to nije obaveza, ali dosta njih ga ispoštuje – kaže za portal Moj Novi Sad Vaska Cicmil, menadžerka lokala, Marijanina najbliža saradnica.

Marijana dodaje da je bilo večeri koje su više od drugih generisale inspiraciju kod ljudi, pa su, recimo, za flamenko veče, devojke oblačile kao Španjolke, uz lepeze i marame, ili francusko veče, kada su se neki od muškaraca pojavili sa lulom i beretkom.

Igrale su se tu i salsa i baćata, uživalo se uz irsku muziku i tamburaše, a za Dan žena su nastupale harfistkinja i pevačica, a veče je dobilo naziv "vilinsko", kad su mnoge devojke pojavile sa krilima i venčićima na glavi. Takođe, biklo je i nekoliko igranki kao u stara dobra vremena, koje su bile izuzetno uspešne.

– Svako tematsko veče proprati bend ili kvartet koji izvodi odgovarajuću muziku, ali su i piće i hrana prilagođeni datoj temi, tako da zaokružimo celinu na sve načine. Muzičari koji nastupaju su akademskog obrazovanja i slobodno možemo reći da su vrhunski, a gostuju nam i plesačke trupe. Nedeljom popodne oganizujemo razne radionice, pa je sad skoro bila art terapija, gde smo svi crtali i meditirali, a imali smo i radionicu muzikoterapije. Odnedavno, sredom smo ubacili stand up veče – nabraja vlasnica Marijana.


Zanimljivo je i da se, dok se na bini odvija glavni program, u susednim sobama gosti mogu da se druže sa hiromantičarkom, da se kartaju ili da im se otvara tarot, tako da se u svim prostorijama nešto dešava.

Dame koje vode ovo specifično mesto volele bi da u program uvrste i interaktivno pozorište, gde su glumci integralni deo publike, ali i igre misterije uživo. Uz to, kao deo ove lepe priče, vide i balerine i operske umetnike. Ideja je pregršt, pa se očekuje da u sledećoj sezoni, od septembra, zaživi i mnogo toga novog.

Spremni smo na sve vidove saradnje, pa pozivamo sve inventivne i inovativne ljude, koji imaju ideje za programe koji bi još mogli da oplemene ovaj prostor, da se jave, kao i izvođače – naglašava Marijana.


U planu je da se u budućnosti iskoristi i podrumski prostor, iste kvadrature kao i gornji, za neke jednako zanimljive sadržaje, koji će takođe biti jedinstveni u našem gradu, baš kao što je to i kabare klub "Dekadencija", u koji vas naše sagovornice pozivaju da dođete i doživite nešto što do sada niste.

Oceni vest:
25
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan