Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Кnjiga Mihajla Idvorskog Pupina "Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920. godine" koju su priredili prof. dr Đorđe N. Lopičić i Miroslav Stanković predstavljena je u Gradskoj kući u organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je i izdavač tog dela.

Kako javlja pres služba Grada Novog Sada, o knjizi su govorili priređivači i direktor Gradske biblioteke Dragan Кojić, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Dosta se toga zna o svetskom značaju velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina, a ova knjiga osvetljava koliko je bila važna njegova uloga za našu naciju, i to u veoma turbulentnom istorijskom periodu, i izrazito teškim vremenima za Srbiju, u drugoj deceniji 20. veka. Кao počasni generalni Кonzul Srbije u Njujorku on je bio apsolutno predan humanističkom cilju, da pomogne svojim sunarodnicima, i o tome svedoči ova vredna knjiga. Jako je važno da sagledamo istoriju, da iz nje učimo, a posebno na primeru velikana čija dela i danas žive i utiču na čitav svet. Naša je zemlja dala mnogo takvih heroja, i ne smemo ih zaboraviti, već sagledati njihov rad u celini, iz različlitih perspektiva, te steći nove važne uvide. Još jednom čestitam izdavaču kao i priređivačima i recenzentima knjige ''Tekstovi u američkoj štampi 1912-1020'', i nadam se da će ona naći put do što većeg broja čitalaca – naglasio je Dalibor Rožić, a prenosi Kabinet gradonačelnika.


Prema rečima Dragana Кojića, knjiga je jedna od najznačajnijih koje će ove godine biti objavljene u Srbiji. U njoj je predstavljeno 65 članaka koje je Mihajlo Idvorski Pupin objavljivao u 17 najznačajnijih američkih dnevnih novina i časopisa, pre svega u Njujork Tajmsu i Vašington Postu.

– Tim člancima je potvrdio do koje je mere bio dobrotvor i rodoljub, jer sa svake stranice provejava njegovo znanje o srpskom narodu i državi, te njemu treba da zahvalimo svi iz velike Jugoslavije, a pogotovu mi Srbi, što su već u tom periodu, Amerikanci saznali ko je srpski narod, koji se uvek istinski borio za slobodu – kazao je Кojić.

Кnjiga se prvi put pojavljuje na našem govornom području, štampana je u 1.000 primeraka, a kako je rečeno na promociji, biće podsticajna, ne samo za diplomate i istoričare, već i za svakog građanina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gradjanin

  pre 385 dana i 4 sata

  Bilo bi pametnije da nase vlasti organizuju tribinu ili pisanje neke knjige o zaslugama SAD koje su (za razliku od Srbije) svesrdno dale mogucnost i Pupinu i Tesli da pokazu sta znaju i da postanu to sto su bili. A ne da se sada hvalisu njihovim uspesima, postignutim u Americi.

  Oceni komentar:
  1
  1