Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Knjiga novinskih članaka Mihajla Pupina predstavljena u Gradskoj kući

Кnjiga Mihajla Idvorskog Pupina "Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920. godine" koju su priredili prof. dr Đorđe N. Lopičić i Miroslav Stanković predstavljena je u Gradskoj kući u organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je i izdavač tog dela.

Kako javlja pres služba Grada Novog Sada, o knjizi su govorili priređivači i direktor Gradske biblioteke Dragan Кojić, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Dosta se toga zna o svetskom značaju velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina, a ova knjiga osvetljava koliko je bila važna njegova uloga za našu naciju, i to u veoma turbulentnom istorijskom periodu, i izrazito teškim vremenima za Srbiju, u drugoj deceniji 20. veka. Кao počasni generalni Кonzul Srbije u Njujorku on je bio apsolutno predan humanističkom cilju, da pomogne svojim sunarodnicima, i o tome svedoči ova vredna knjiga. Jako je važno da sagledamo istoriju, da iz nje učimo, a posebno na primeru velikana čija dela i danas žive i utiču na čitav svet. Naša je zemlja dala mnogo takvih heroja, i ne smemo ih zaboraviti, već sagledati njihov rad u celini, iz različlitih perspektiva, te steći nove važne uvide. Još jednom čestitam izdavaču kao i priređivačima i recenzentima knjige ''Tekstovi u američkoj štampi 1912-1020'', i nadam se da će ona naći put do što većeg broja čitalaca – naglasio je Dalibor Rožić, a prenosi Kabinet gradonačelnika.


Prema rečima Dragana Кojića, knjiga je jedna od najznačajnijih koje će ove godine biti objavljene u Srbiji. U njoj je predstavljeno 65 članaka koje je Mihajlo Idvorski Pupin objavljivao u 17 najznačajnijih američkih dnevnih novina i časopisa, pre svega u Njujork Tajmsu i Vašington Postu.

– Tim člancima je potvrdio do koje je mere bio dobrotvor i rodoljub, jer sa svake stranice provejava njegovo znanje o srpskom narodu i državi, te njemu treba da zahvalimo svi iz velike Jugoslavije, a pogotovu mi Srbi, što su već u tom periodu, Amerikanci saznali ko je srpski narod, koji se uvek istinski borio za slobodu – kazao je Кojić.

Кnjiga se prvi put pojavljuje na našem govornom području, štampana je u 1.000 primeraka, a kako je rečeno na promociji, biće podsticajna, ne samo za diplomate i istoričare, već i za svakog građanina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gradjanin

  pre 62 dana i 2 sata

  Bilo bi pametnije da nase vlasti organizuju tribinu ili pisanje neke knjige o zaslugama SAD koje su (za razliku od Srbije) svesrdno dale mogucnost i Pupinu i Tesli da pokazu sta znaju i da postanu to sto su bili. A ne da se sada hvalisu njihovim uspesima, postignutim u Americi.

  Oceni komentar:
  0
  1
novosadsko porodilište betanija jkp novosadska toplana sahrane servisne informacije horoskop bez vode horoskopski znaci dunav raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja radosne vesti bebe matična knjiga rođenih isključenja struje jkp lisje elektrovojvodina bez struje gradonačelnik Miloš Vučević almaško groblje EPS servisne informacije novi sad havarija na vodovodu RHMZ Novosadska toplana telep porodilište gradsko groblje novorođenčad Miloš Vučević