Knjiga o izuzetnim ženama iz naše istorije ove nedelje premijerno u Novom Sadu

Knjiga o izuzetnim ženama iz naše istorije ove nedelje premijerno u Novom Sadu

Nakon premijere na velikom Sajmu u Beogradu, knjiga o ženama koje su svojim izuzetnim delima menjale istoriju Srbije biće predstavljena u Novom Sadu na dva specijalna događaja.

Knjiga “Kakva ženska!” sa sloganom “Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno” govori o ženama iz 19. i 20. veka koje su na našem području ostavile istorijski trag. Knjigom su obuhvaćeni tekstovi sa popularnog feminističkog bloga istog imena koji su početkom 2016. godine kreirale dve mlade Novosađanke, a objavila ju je izdavačka kuća Kreativni centar. Tekstove je napisala sociološkinja Jelena Mitrović, dok su ilustracije i natpisi u knjizi delo Sonje Bajić, arhitektkinje i ilustratorke.

Autorke su svoj blog na našem portalu predstavile još u njegovim ranim danima kada su istakle da ovaj projekat slavi žene koje pomeraju granice nabolje, posebno zato što su, istorijski gledano, neke njihove priče nepravedno skrajnute iz javnosti, te se obično ne pojavljuju u domaćim udžbenicima. Među njima su prve srpske feministkinje Draga Dejanović i Savka Subotić, filozofkinja Ksenija Atanasijević, dobrotvorke Marija Trandafil i Jelena Kon, prva lekarka Draga Ljočić, odlikovana ratnica Milunka Savić, prva žena pilot Danica Tomić, prva operska pevačica Draga Spasić, arhitektkinja Jelisaveta Načić, umetnica Nadežda Petrović i mnoge druge.

- Sve one su bile progresivne u sredini koja to najčešće nije želela da prihvati, humane i hrabre u vreme kada je bilo najteže, spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat onda kada su pogledi društva bili najstroži. Odlučno su se izdvojile iz ograničavajućeg društvenog konteksta i gledale dalje od uskih, patrijarhalnih vidokruga sredine. Danas se o njima retko govori i osim što pokoja ulica ili škola nose njihovo ime, ostaju nepoznate – ističe se u saopštenju.

Knjiga “Kakva ženska!” će u Novom Sadu ove nedelje biti predstavljena na dva posebna događaja.


Zvanična promocija održaće se u četvrtak, 1. novembra, u knjižari Bulevar Books. Tom prilikom, o knjizi i ličnostima koje su inspirisale njeno stvaranje pričaće njene autorke, a u diskusiji će im se pridružiti istoričarka Ivana Pantelić i Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra. Početak promocije zakazan je za 18 časova.

Dan kasnije, takođe u 18 časova, Jelena i Sonja će u Galeriji Matice srpske održati specijalno predavanje “Modla za ženu”. Ovo predavanje organizovano je u okviru izložbe “Percepcije: Žena po meri društva” koja u našem gradu traje do 6. novembra.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan