Ko ima najveće plate u Srbiji?

Ko ima najveće plate u Srbiji?

Zaposleni u sektoru vazdušnog saobraćaja primili su najveću prosečnu oktobarsku platu dok su najviša primanja prema mestu prebivališta imali radnici prijavljeni u beogradskoj opštini Vračar.

Prosečna neto zarada u Srbiji iznosila je u oktobru 55.065 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, prosečne zarade za oktobar nominalno su veće za 10,3 odsto, a realno za 9,2 procenta.

Zaposleni u sektoru vazdušnog saobraćaja primili su najveću prosečnu oktobarsku platu – 181.381 dinar neto, objavio je Republički zavod za statistiku, a prenosi RTS.

Oko 140.000 dinara zaradili su prosečno radnici u sektoru eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, a četiri hiljade manje oni koji pružaju usluge u rudarstvuProgrameri i konsultanti u IT sektoru primili su u proseku oko 126.000 dinara. Slede zaposleni u oblastima finansija i osiguranja, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, proizvodnje koksa i derivata nafte, naučnog istraživanja i razvoja, duvanske industrije.

Najniže plate su primili radnici u sektoru delatnosti posluživanja i pripreme hrane i pića – 32.223 dinara neto.

Najviša i najniža primanja prema mestu prebivališta

Što se tiče prosečnih zarada po gradovima i opštinama, najveća primanja imali su zaposleni sa prebivalištem u beogradskoj opštini Vračar. Njihove prosečne plate su u oktobru iznosile nešto više od 90.000 dinara, dok je prosek za ceo region Beograda 67.714 dinara.

Zarade u Vojvodini bile su prosečno 52.512 dinara u oktobru, a najveća prosečna plata bila je u Novom Sadu – 60.729 dinara.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, kao i regonu Južne i Istočne Srbije, prosečna plata bila je oko 48.000 dinara.

Najmanje prosečne zarade u Srbiji primili su radnici u Vlasotincu – 37.737 dinara, javlja RTS.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 272 dana i 11 sati

  Možda nekima te najviše plate deluju ogromno, ali...U odnosu na razvijenije države i kad se uzme u obzir potrošačka korpa potrebna za normalan i tu podvlačim normalan život bez maltretiranja i štednje da se kupi nova jakna ili ćebe, čak i te visoke plate su sićušne. Piloti i inženjeri u aero transportu treba da imaju ogromne plate jer je to vrlo težak i vrlo rizičan posao koji zahteva visoku stručnost, odgovornost i pažnju. Eksploataciju i rudarstvo da ne pominjem, užasno težak i rizičan posao. Medicinske sestre u državnim bolnicama imaju minijaturne plate za tako težak i odgovoran posao, profesori i nastavnici takođe. Ljudi koji rade sa hranom premalo su plaćeni i što je najgore, a to sam videla previše puta, moraju da rade i kad su bolesni i zarazni. Jednom sam odustala od peciva iz pekare jer je pekarka sasvim sigurno imala gripu i jedva se držala na nogama. Programeri imaju relativno visoke plate (ali ništa kao što novinari prenaduvaju) samo zato što većina radi outsourcing i stranci ih rado zapošljavaju jer mogu da ih plate i po 5x manje nego programere iz sopstvene države a da ovi više i duže rade. To je ceo "glamur" tog posla, Generalno, plate su objektivno sjajne (a to se i ne pominje) samo "politički podobnim" licima koji u većini slučajeva ne rade baš ništa u lošijim prave i štetu (ako smem to ovde da napišem).

  Oceni komentar:
  0
  6